Je huis verbouwen is vaak geen kleine klus. Er zijn heel veel dingen die je in je achterhoofd moeten houden. Het is belangrijk om al je zaken op orde te hebben, zo voorkom je stress. In deze blog ga je lezen over alles waar je rekening mee moet houden als je gaat verbouwen.

Aannemer of niet?

Er zijn meerdere opties om je verbouwing uit te voeren. Je kunt alles zelf doen, je kunt een aannemer de verbouwing laten doen of je huurt zelf verschillende bedrijven in. Het nadeel van al het werk zelf doen is dat dit veel tijd kost. Bij een kleine verbouwing kun je vaak veel dingen zelf doen. Dit is een goede optie, en zeker als je budget wat kleiner is. Als je ervoor kiest om een aannemer in te zetten, neemt hij je alle zorgen uit handen. De aannemer zoekt zelf bedrijven uit die voor jou aan de slag gaan. De laatste optie is om zelf bedrijven in te huren voor de klussen die gedaan moeten worden. Dit is zeker handig als je verbouwing niet heel veel verschillende bedrijven nodig heeft. Laat je bijvoorbeeld alleen nieuwe ramen en deuren plaatsten, is het een kleine moeite om een slotenmaker in Landgraaf te vinden. Het nadeel hiervan is dat er weer veel taken op jouw bordje terecht komen, die ook door een aannemer gedaan hadden kunnen worden. Kies dus verstandig en houdt rekening met jouw situatie.

Geld

Voordat je gaat beginnen met verbouwen is het slim om een budget af te spreken. De kosten kunnen namelijk nog wel eens uit de hand lopen. Zet dus duidelijk op papier wat je wilt gaan uitgeven en deel dit met je aannemer. Je wil natuurlijk niet met schulden komen te zitten na je verbouwing. Kijk dus of je geld wil lenen of gebruik gaat maken van je spaargeld. Tegenwoordig is het wat ingewikkelder om je verbouwing mee te nemen in je hypotheek. Om de mogelijkheden te bekijken zuil je informatie op moeten vragen bij je hypotheekverstrekker.

Buren

Vergeet je buren niet tijdens een verbouwing. Het is belangrijk om deze te vriend te houden. De buren kunnen namelijk bezwaar leveren op je bouwvergunning. En het kan soms voorkomen dat je het perceel van de buren nodig hebt om de verbouwing goed te laten verlopen. Hiervoor kun je beroep doen op het ladderrecht, dit houdt in dat je het perceel van de buren mag gebruiken onder bepaalde voorwaarden. Als je dit doet is het ook sim om een nulmeting te doen. Er worden dan foto’s gemaakt van de huidige staat van jouw huis en die van de buren. Hiermee kun je vervelende gebeurtenissen voorkomen, en als er schade is kun je de aannemer aansprakelijk stellen.

Vergunning

Het komt vaak voor dat je een vergunning nodig hebt om je huis te verbouwen. Er zijn namelijk wetten die zorgden dat de omgeving veilig, schoon, mooi en gezond blijft. Als je wilt weten of een vergunning nodig is bij de plannen die jij uit wil voren, kun je online een vergunning check doen. Of je kunt even contact opnemen met de gemeente waarin je woont. Afhankelijk van je bouwplan kan het handig zijn om dit even met je buren te bespreken. Zij zitten namelijk eerste rang bij de verbouwing van jouw woning. Door vooraf even met ze te gaan praten kun je voorkomen da ze bezwaar maken tegen de verbouwing.

Lees ook:  In 4 stappen duurzaam wonen

Zorg er voordat je gaat verbouwen wel voor dat je helemaal zeker bent van je keuze. Het zou zonde zijn van je tijd, als je er na het verbouwen er achter komt dat je toch beter kunt verhuizen. In deze blog ga je lezen hoe je de keuze tussen verbouwen en verhuizen moet maken.

Vond je deze blog nou interessant? Lees dan ook zeker onze blog over Hoe maak je je huis klaar voor de winter?