Met de winter in aantocht is het belangrijk om je huis voor te bereiden op de koude maanden. Door enkele belangrijke stappen te nemen, kun je ervoor zorgen dat je huis comfortabel blijft en energie bespaart tijdens de winter. Hier lees je het ultieme stappenplan om je huis winterklaar te maken en kom je erachter dat je bij Omgevingsdienst Nederland meer informatie kunt vinden over een omgevingsplan. In deze blog vertellen we je onder andere over isolatie, het winterklaar maken van het dak en het ontluchten van de verwarming.

Isoleren

Een goede isolatie is van groot belang om warmteverlies te voorkomen en je huis efficiënt te kunnen verwarmen tijdens de winter. Controleer ramen en deuren op tocht en gebruik tochtstrips om eventuele kieren te dichten. Daarnaast is het verstandig om te overwegen extra isolatie aan te brengen in muren en in de zolder. Dit helpt warmte binnen te houden en help je besparen op de energiekosten, maar het zal ook de waarde van je woning verhogen.

Dak winterklaar maken

Een goed onderhouden dak is essentieel om je huis te beschermen tegen het koude weer tijdens de winter. Controleer het dak op beschadigde of ontbrekende dakpannen en repareer ze als dat nodig is. Vergeet ook niet de dakgoten schoon te maken. Verstopte dakgoten kunnen leiden tot waterschade en dit wil je natuurlijk voorkomen. Door de dakgoten op tijd schoon te maken, voorkom je problemen tijdens de winter. Hou bij het eventueel verbouwen van je dak rekening met de omgevingsplannen van je gemeente en zorg dat je hiervan op de hoogte bent. Voor meer informatie hierover kun je terecht bij Omgevingsdienst Nederland.

Rookkanalen

Niet iedereen heeft een open haard in zijn of haar huis, maar als je dit wel hebt is het toch echt iets om rekening mee te houden. Zogeheten rookkanalen zijn vaak een reden van verloren warmte en het is dan ook verstandig om deze goed te onderhouden. Zorg ervoor dat je open haard goed schoongemaakt wordt zodat het optimaal gebruikt kan worden. Je wilt immers niet onnodig stoken in de winter en het is dus belangrijk dat je open haard of andere rookkanalen in een goede staat verkeren. Zo kun je veilig gebruikmaken van je haard tijdens de winter en begrijp je pas écht goed waarom mensen kiezen voor een open haard.

Omgevingsdienst Nederland

Verwarming ontluchten

Voordat de koude dagen aanbreken, is het verstandig om je verwarmingssysteem te controleren en te ontluchten. Lucht in de radiatoren kan de efficiëntie van het systeem verminderen. Door de radiatoren te ontluchten, kan de warmte gelijkmatig worden verspreid en bespaar je op je energiekosten. Een verwarming heeft vaak een eigen handleiding met hoe je dit kunt doen. Volg deze stappen om op een makkelijke manier jouw verwarming te ontluchten.

Het klaarmaken van je huis voor de winter is een belangrijke stap om comfortabel en energiezuinig te blijven tijdens de koude maanden. Door je huis goed te isoleren, het dak winterklaar te maken, de rookkanalen te controleren en de verwarming te ontluchten, ben je goed voorbereid op de winterse omstandigheden. Neem de tijd om deze stappen uit te voeren en geniet met een gerust hart van de warmte en gezelligheid binnenshuis.

Lees ook:  3 tips om je dak beter te maken!

Wil je meer weten over hoe je de tuin zomer klaar kan maken? Klik dan hier.

Meggie Houben

Meggie Houben

Hallo, ik ben Meggie! In 2012 ben ik afgestudeerd van hogeschool Zuyd, waar ik de opleiding interieurdesign heb gedaan. Ik heb een passie voor het tot leven brengen van een ruimte. Of dat nu een winkelruimte, een woonkamer of een badkamer is! Daarnaast schrijf ik veel om anderen te inspireren. Dit doe ik ook online! Tijdens mijn carrière heb ik geleerd om verschillende tools in te zetten om producten en ideeën tot leven te laten komen op websites. Ik ben ook een alleenstaande moeder van 2 stoere jongens! Joeri (5) en Casper (3). Zij hebben mij geïnspireerd om op betertarief.nl de allerbeste prijsjes te zoeken voor alledaagse huis, tuin en keuken middelen, accessoires en gadgets die het leven leuker en makkelijker maken!