De zomer worden de laatste jaren steeds warmer. Ook het aantal zonuren neemt flink toe. Dit zorgt ervoor dat het bij veel mensen een stuk warmer in huis wordt. Een deel van de mensen kiest er vervolgens voor om een airco te laten plaatsen. Het voordeel van een airco is dat deze de ruimte goed verkoeld en dat deze meteen werkt. Daarbij komt dat een airco ook op een bepaalde temperatuur kan worden ingesteld.

Het nadeel van een airco is dat deze veel geld kost en geplaatst moet worden door een installateur. Dit verhoogt de kosten nog eens extra. Daarnaast blijkt ook uit onderzoek dat een airco slecht is voor het milieu. Het gaat in dit onderzoek met name om de vloeistof die wordt gebruikt in een airco om de lucht te koelen. Deze vloeistof blijkt zeer giftig en ook heel erg chemisch voor mens en milieu. Het is daarom niet meer dan logisch dat men op zoek gaat naar alternatieven voor de airco, zoals zonwering!

zonwering

De zonwering als alternatief

Er zijn gelukkig ook een aantal alternatieve oplossingen. Een van deze oplossingen is de zonwering. De zonwering zorgt ervoor dat de zonnestralen worden tegengehouden en de plek achter de zonwering verduisterd wordt. Dit idee zorgt ervoor dat de temperatuur op deze plek afneemt en in de meeste gevallen weer aangenaam wordt voor mensen. De zonwering zorgt in principe dus voor een extra schaduwplek. De grote vraag is alleen welke zonwering het beste past bij de situatie. Er zijn namelijk veel verschillende soorten zonweringen. Elke zonwering heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Voor veel mensen is het echter eerst eens belangrijk om erachter te komen welke verschillende soorten zonweringen er zijn. In tegenstelling tot de airco heb je voor zonwering geen tips voor snoeren wegwerken nodig!

zonwering

Binnen- en buitenzonwering

Als eerste wordt er een lijn getrokken tussen de binnen- en buitenzonweringen. De woorden zeggen het in principe al: een binnen zonwering is voor binnen en een buitenzonwering is voor buiten. De binnen zonwering wordt aan de binnenkant van het raam bevestigd aan het huis Het voordeel van deze zonwering is dat deze minder snel vies en nat wordt. De meest zonweringen worden namelijk gemaakt van stof. Stof heeft de nare eigenschap dat het vies kan worden en vervolgens moeilijk schoon te maken is. Daarnaast is het ook zo dat stof niet zo van water houdt. De stof moet namelijk eerst goed drogen wanneer het nat is voordat het kan worden opgerold. Gebeurd dit niet dan kan de stof gaan schimmelen. Bij een binnen zonwering wordt er in de meest gevallen gesproken over een screen. Dit is een opgerolde donkere lap stof die parallel aan het raam uitgerold kan worden.

Een screenzonwering buiten

Naast dat een screen als binnen zonwering gebruikt kan worden is het ook mogelijk om een screen als buitenzonwering te gebruiken. Het enige verschil is dat de deze buiten het huis gemonteerd wordt. Het voordeel van een screen buiten is dat het systeem weinig ruimte in beslag neemt. Dit is een groot voordeel voor plekken waar mensen vaak langs moeten lopen

Lees ook:  Zelf een Zweedse fakkel maken
zonwering

Het knikarmscherm

Een knikarmscherm wordt altijd buiten gemonteerd. Dit scherm werkt met minimaal twee buizen die via een scharnier halverwege dichtgeklapt en gestrekt kunnen worden. Door het monteren van een donkere stof bovenop deze buizen is het mogelijk om een schaduwplek te creëren onder het knikscherm. Een knikarmscherm wordt meestal geplaatst boven terrassen. Bij een knikarmscherm kunnen mensen zich eenvoudig onder het stof verplaatsen.

De markiezen

De markiezen zijn bij de meeste mensen bekent vanuit de horeca. Dit type zonwering werd hier met name vroeger veel gebruikt. De markiezen hebben hierdoor een karakteristieke uitstraling. De markiezen worden meestal gekozen door mensen die hier echt van houden. Het voordeel van de markiezen is dat het geheel vrij stevig is. Hierdoor kan het geheel tegen wat wind en een regenbui. De markies heeft een ronde vorm en heeft vaak een fraai patroon van verschillende kleuren.

Het uitvalscherm

Het uitvalscherm is een combinatie van een markies met een screen. De ronding van de markies is vervangen door een recht stuk stof. Dit lijkt een beetje op het screen. De stevige armen die een markies heeft zijn ook terug te vinden bij het uitvalscherm. Het uitvalscherm heeft door het rechte stuk stof een uitstraling die iets stijlvoller is. Het grote voordeel van een uitvalscherm is dat deze qua prijs het meest interessant is. Daarnaast is het uitvalscherm ook zeer eenvoudig te bedienen.

Meggie Houben

Meggie Houben

Hallo, ik ben Meggie! In 2012 ben ik afgestudeerd van hogeschool Zuyd, waar ik de opleiding interieurdesign heb gedaan. Ik heb een passie voor het tot leven brengen van een ruimte. Of dat nu een winkelruimte, een woonkamer of een badkamer is! Daarnaast schrijf ik veel om anderen te inspireren. Dit doe ik ook online! Tijdens mijn carrière heb ik geleerd om verschillende tools in te zetten om producten en ideeën tot leven te laten komen op websites. Ik ben ook een alleenstaande moeder van 2 stoere jongens! Joeri (5) en Casper (3). Zij hebben mij geïnspireerd om op betertarief.nl de allerbeste prijsjes te zoeken voor alledaagse huis, tuin en keuken middelen, accessoires en gadgets die het leven leuker en makkelijker maken!

79 Comments

Leave a Reply