Duurzaam en alternatief wonen heeft de afgelopen jaren in Nederland aan populariteit gewonnen. Niet alleen vanwege milieubewustzijn, maar ook als antwoord op het groeiende woningtekort en stijgende vastgoedprijzen. In deze blog bespreken we de verschillende alternatieven voor traditioneel wonen. Van Tiny Houses tot innovatieve houten bouwconcepten, we verkennen ze allemaal.

Waarom is alternatief en duurzaam wonen zo populair?

Laten we beginnen met de vraag waarom alternatief en duurzaam wonen de afgelopen jaren zo’n opkomst heeft gekend. Dit kan verschillende redenen hebben, van milieubewust leven tot krapte op de huidige woningmarkt.

Mensen zijn zich steeds meer bewust geworden van de impact van traditionele woningen op het milieu. De bouw en het gebruik van traditionele woningen zijn verantwoordelijk voor een aanzienlijke uitstoot van broeikasgassen. Alternatieve en duurzame woningen bieden een groenere optie, met minder energieverbruik en minder negatieve gevolgen voor het milieu.

In veel stedelijke gebieden zijn vastgoedprijzen de pan uit gerezen, waardoor het voor veel mensen moeilijk is om een traditioneel huis te kopen. Alternatieve woonconcepten zijn vaak betaalbaarder, wat toegang geeft tot huisvesting voor een breder publiek.

De trend van minimalisme heeft ook bijgedragen aan de populariteit van kleinere, compacte woningen zoals Tiny Houses. Mensen willen vaak eenvoudiger leven, met minder spullen en minder ruimte.

Duurzaam wonen in een Tiny House

Duurzaam wonen in een tiny house is ongetwijfeld een van de meest opvallende alternatieven voor traditionele woningen. Deze kleine, vaak mobiele woningen zijn ontworpen met duurzaamheid in gedachten. Ze zijn compact, maar efficiënt en bieden alles wat je nodig hebt voor comfortabel wonen.

Een Tiny House is meer dan alleen een klein huis; het is een levensstijl. Deze woningen zijn vaak zelfvoorzienend en kunnen draaien op zonne-energie, regenwateropvangsystemen en composttoiletten. Ze zijn perfect voor mensen die hun ecologische voetafdruk willen verkleinen en tegelijkertijd een minimalistische levensstijl omarmen.

MUBE Houten woningbouw

Een MUBE is meer dan zomaar een woning; het staat voor Modular, Unique, Biophilic & Biobased en Environment. Deze prefab woningen, vervaardigd uit duurzaam gecertificeerd hout, worden in geconditioneerde fabrieksomstandigheden als plug & play-modules geproduceerd.

Vervolgens worden alle modules naar de bouwlocatie vervoerd en samengevoegd tot een complete houten woningbouw, met uitsluitend circulaire en biobased materialen. Wat onze houten woningen echt onderscheidt, zijn de royale raampartijen die overvloedig daglicht binnenlaten en zo het gevoel van eenheid met de natuur bevorderen. Deze veelzijdige woningen kunnen dienen als uitbreiding van je huidige woning, vakantieverblijf in eigen tuin, of zelfs als zorgwoning voor mantelzorgers.

Ontdek hoe een MUBE houten woning, met zijn biofilisch ontwerp, jouw welzijn, gezondheid en verbondenheid met de natuur kan verbeteren, terwijl het tevens bijdraagt aan een verminderde ecologische voetafdruk.

Heijmans One verplaatsbare woningen

Heijmans One is een verplaatsbare eenpersoonswoning die voornamelijk bestaat uit hout. Deze woningen kunnen tijdelijk worden geplaatst op ongebruikte grond en zijn ontworpen zonder gasaansluiting, wat bijdraagt aan hun duurzaamheid.

Bewoners van Heijmans One hebben lage vaste lasten vanwege de snelle bouwtijd en energiezuinige maatregelen. Deze woningen slaan zelfs energie op voor later gebruik en zuiveren regenwater voor drinkwater, wat ze tot een milieuvriendelijke keuze maakt.

Lees ook:  Een verloren hoek in een woonkamer inrichten

Finch Buildings: Stapelbare Houten Woonblokken

Finch Buildings is een innovatieve start-up die stapelbare houten woonblokken produceert. Elk woonblok kan tot wel 66 ton CO2-uitstoot vastleggen en ze zijn energieneutraal dankzij elektrische verwarming en zonnepanelen op het dak.

Met een plug-and-play concept kunnen deze massief houten blokken gemakkelijk worden verplaatst en opnieuw worden geïnstalleerd, waardoor ze een flexibele en duurzame oplossing bieden voor woonbehoeften.

duurzaam wonen houten woningbouw

Complete off grid woningen van Sustainer Homes

Sustainer Homes, een Nederlandse start-up, heeft de lat nog hoger gelegd door off-grid woningen aan te bieden. Hun woningen zijn gebaseerd op gerecyclede zeecontainers en bevatten zonnepanelen, windturbines, warmtepompen en accu’s voor energieopslag.

Deze off-grid woningen zijn niet alleen duurzaam, maar ook betaalbaar, waardoor ze een aantrekkelijk alternatief zijn voor de huurwoningen in drukke steden. Sustainer Homes werkt ook samen met energiebedrijven zoals Eneco om zelfvoorzienend wonen aantrekkelijk te maken voor een breder publiek.

Cubicco modulaire energieneutrale woningen

Cubicco, gevestigd in West-Brabant, heeft modulaire energieneutrale woningen ontwikkeld die toegankelijk zijn voor alleenstaanden. Deze woningen zijn uitgerust met zonnepanelen en een regenwateropvangsysteem.

Deze woningen maken gebruik van duurzame materialen zoals FSC-gecertificeerd hout en isolatiecoating van spuitkurk, wat zorgt voor energie-efficiëntie en een groenere levensstijl. Bovendien kunnen de prefab-onderdelen in leegstaande fabriekshallen worden geproduceerd, wat de productie efficiënt maakt.

Tiny T.I.M zelfvoorzienende mobiele woningen

Het Nederlandse architectenbureau Faro Architecten heeft de Tiny T.I.M (Timber, Independent, Mobile) ontwikkeld. Deze mobiele woningen zijn volledig zelfvoorzienend in water en energie, dankzij zonnepanelen, windmolens, een warmtepomp en regenwaterzuiveringssysteem.

Tiny T.I.M. is bedoeld om betaalbare studentenhuisvesting in Amsterdam te bieden, waar het tekort aan woonruimte een groot probleem is.

Meggie Houben

Meggie Houben

Hallo, ik ben Meggie! In 2012 ben ik afgestudeerd van hogeschool Zuyd, waar ik de opleiding interieurdesign heb gedaan. Ik heb een passie voor het tot leven brengen van een ruimte. Of dat nu een winkelruimte, een woonkamer of een badkamer is! Daarnaast schrijf ik veel om anderen te inspireren. Dit doe ik ook online! Tijdens mijn carrière heb ik geleerd om verschillende tools in te zetten om producten en ideeën tot leven te laten komen op websites. Ik ben ook een alleenstaande moeder van 2 stoere jongens! Joeri (5) en Casper (3). Zij hebben mij geïnspireerd om op betertarief.nl de allerbeste prijsjes te zoeken voor alledaagse huis, tuin en keuken middelen, accessoires en gadgets die het leven leuker en makkelijker maken!