Dieren en mensen hebben al langer een bijzondere verhouding. Waar de ene rat heel lang als ongedierte werd gezien, is de andere rat opeens perfect om in je woonkamer in een kooitje te hebben. Het domesticeren van dieren is steeds verder en sneller gegroeid, tot aan gebreken door kruisingen en laboratoriumgeneraties toe.

Doordat wij het zelf relatief goed hebben, is er ruimte voor andere rassen en dieren. hierdoor neemt het idee dat we het met alle dieren goed kunnen vinden toe. Dat is ook te zien aan een toename in bijvoorbeeld veganisme. Dat gezegd hebbende, waar de grens ligt voor mensen tussen acceptabel huisdier en ongedierte is bij iedereen anders. Zo blijkt maar weer wanneer we Chinezen bekritiseren omdat er honden worden gegeten in China. Ook zal menig veganist wel diervriendelijke muizenvallen gebruiken, maar een prikkende mug nog steeds vermorzelen.

luxe vakantiehuis ardennen

Waar ligt de grens?

Als je één muis in huis ziet rondrennen, dan is voor veel mensen de keuze makkelijk gemaakt. Ze zetten een val neer, of proberen de muis zelf te vangen. Dit kan diervriendelijk of met een (meestal) snelle dood. Tot zover is het duidelijk voor de meeste mensen wat je moet doen. Zelfs de meest diervriendelijke mensen moeten soms echter van hun principes wijken.

Wat als er een hele plaag in je huis blijkt te zitten? Ga je ze ook één voor één proberen te vangen en uit de muur halen? Als je iets te lang wacht wordt er misschien een nieuw nest geboren en kom je helemaal niet meer van alle dieren in je huis af. Dat is het moment dat veel mensen zich realiseren dat ze beter een verdelger in kunnen huren.

muizenval

Een huis in de natuur

Een huis in de natuur kan op twee manieren je problemen met ongedierte oplossen. De eerste manier is dat in de natuur elk wezen hun eigen prooi en jager heeft. Zo onderhoud de natuur zichzelf en kun je minder kans hebben op bijvoorbeeld muizen in je huis door onderhoud van o.a. roofvogels. Daarnaast kun je ook de natuur in om in een luxe vakantiehuis in de Ardennen te gaan zitten mocht het zo zijn dat je eventjes je huis uit moet voor een verdelger. Hoe dan ook, de natuur is een winnaar!

luxe vakantiehuis ardennen

De toekomst van dieren

Mens en dier zijn hoe dan ook soms afhankelijk van elkaar, en zullen dat afhankelijk van welke dieren ook nog een tijdje blijven. Omdat de mens grotendeels buiten de voedselketen staat zijn we in staat om zwakkere prooidieren te beschermen, en alleen al hierdoor kan de evolutieloop veranderen. Hoewel vrijwel elk ras dier wel eens gedomesticeerd is geweest, zal vooral bijvoorbeeld de bebouwing en ontbossing door mensen het grote verschil gaan maken. Je ziet dit nu al eens terug door apen die wanhopig en agressief op zoek gaan naar eten bij mensen. Er is niet veel kans dat we een andere soort dieren die nog niet eerder is gedomesticeerd opeens in huis gaan halen, maar we zijn met ons gedrag zeker bepalend voor veel soorten.

Lees ook:  Kleur op de muur: zo fleur jij je woonkamer op

Bekijk ook:

Meggie Houben

Meggie Houben

Hallo, ik ben Meggie! In 2012 ben ik afgestudeerd van hogeschool Zuyd, waar ik de opleiding interieurdesign heb gedaan. Ik heb een passie voor het tot leven brengen van een ruimte. Of dat nu een winkelruimte, een woonkamer of een badkamer is! Daarnaast schrijf ik veel om anderen te inspireren. Dit doe ik ook online! Tijdens mijn carrière heb ik geleerd om verschillende tools in te zetten om producten en ideeën tot leven te laten komen op websites. Ik ben ook een alleenstaande moeder van 2 stoere jongens! Joeri (5) en Casper (3). Zij hebben mij geïnspireerd om op betertarief.nl de allerbeste prijsjes te zoeken voor alledaagse huis, tuin en keuken middelen, accessoires en gadgets die het leven leuker en makkelijker maken!

53 Comments

Leave a Reply