Een huis met een tuin is natuurlijk heerlijk, maar vergt vaak ook veel onderhoud. Om zo optimaal mogelijk gebruik te kunnen maken van je tuin zonder er veel tijd in te hoeven steken, kun je kiezen voor een onderhoudsvriendelijke tuin. Door het aanleggen van een onderhoudsvriendelijke tuin heb je niet veel werk aan je tuin terwijl je er wel veel van kan genieten.

tuinonderhoud

Ga voor onderhoudsvriendelijke planten

Door onderhoudsvriendelijke planten te kiezen voor je tuin heb je wel groen in je tuin zonder het vele onderhoud dat bij sommige planten en bloemen komt kijken. Vaste planten zijn daarbij een ideale optie. Een vaste plant betekent dat de plant een lange levensduur heeft en meer dan een keer kan bloeien. Je hoeft dan dus niet ieder jaar nieuwe planten en bloemen te planten omdat de oude planten gewoon weer opnieuw in bloei zullen staan. Daarnaast is het verstandig om grote groepen van planten te plaatsen. Door grote groepen te plaatsen ben je qua onderhoud en water geven in een keer klaar. Je hoeft dan ook niet na te denken welke plant welk onderhoud nodig heeft. Denk er bijvoorbeeld ook aan om planten bij elkaar te plaatsen die hetzelfde onderhoud nodig hebbe. Ook dit kan je aardig wat tijd besparen.

onderhoudsvriendelijke planten

Gebruik bodembedekkers

Bodembedekkers zijn planten die snel groeien en daarmee de bodem bedekken met veel wortel en bladeren. Door bodembedekkers te gebruiken voorkom je dat andere ongewenste planten hun weg kunnen maken naar jouw tuin. Daarnaast zijn bodembedekkers meestal lage, kruipende planten waardoor ze ook een goede opvulling zijn tussen andere planten. Zo ziet je tuin er dus mooi groen uit zonder dat je veel werk hebt aan het weghalen van onkruid en andere ongewenste planten.

grastapijt

Kies voor een grastapijt

Om een écht mooi groen gras te onderhouden, is er veel tijd en kennis nodig. Het proces van gras laten groeien in je tuin kost overigens ook een hoop tijd. Daarnaast dient het gras natuurlijk regelmatig gemaaid te worden en dient er ander onderhoud gepleegd te worden zodat het gras mooi groen blijft. Een ideale oplossing voor een mooie groene tuin zonder veel onderhoud is het installeren van een grastapijt. Grastapijt is een vorm van kunstgras dat je kunt uitrollen in je tuin. Je hebt hier verder geen onderhoud aan aangezien het geen echt gras is. Een grastapijt is dan ook ideaal als je wel een mooi gazon wilt in je tuin, zonder het onderhoud.

Geen sierpotten

Sierpotten staan mooi in de tuin, maar vergen veel tijd. Meestal doe je namelijk in iedere pot een andere plant of bloem, waardoor je iedere plant afzonderlijk moet onderhouden. Het kost dan ook veel tijd om bij te houden welke plant welk onderhoud nodig heeft. Je kunt sierpotten dan ook het beste vermijden als je maar weinig tijd wilt besteden aan je tuin.

Lees ook:  Wegdromen in een hemelbed met gordijnen