In de herfst worden de dagen korter, de wind neemt toe en de bladeren vallen van de bomen af. Zodra de dagen korter beginnen te worden zullen de planten en bomen zich ook gaan voorbereiden op de koudere periode. Je bent minder buiten te vinden, maar in de tuin is er nog genoeg te doen. De doden takken kunnen weg en de eenjarige planten kunnen de verwijderd worden. Er zijn ook bepaalde planten die je nog kunt bijknippen en snoeien in de herfst voordat het begint te vriezen. Het is een goed idee om een houtafval container te huren om alles in één keer te kunnen verwerken en fris te beginnen aan het nieuwe jaar.

houtafval container huren

Wat kan je snoeien in de herfst?

Dit is wat je allemaal in het najaar kunt doen:

  • Notenbomen kunnen het best in de nazomer gesnoeid worden. De snoeiwonden helen sneller en het voorkomt bloeden.
  • Je kunt beginnen met het in model snoeien of inkorten van heesters en bomen, zodra de bladeren gevallen zijn.
  • Bomen met een vroeg op gang komende sapstroom moeten voor de kerst gesnoeid worden. Dit zijn esdoorn, kastanje, berk, notenboom, kiwi, sierdruif en druif.
  • Kort de jonge scheuten van lei- en dak platanen in tot op enkele bladeren.
  • Gebruik dahlia’s volgend jaar opnieuw. Je kunt de knollen uit de grond halen, de stelen knippen tot ongeveer 10 cm boven de knollen. Bewaar deze vorstvrij tot volgend jaar.
  • Snoei niet als het niet nodig is in deze periode. Onnodige snoei verzwakt de planten en brengt veel overbodige wonden op de beplanting aan.
  • Knip de uitgebloeide rozen weg. Rozen bloeien met zacht weer namelijk nog wel even door.
  • In de winter is het geen tijd om te snoeien. Toch kan je bij de beukenhaag de uitstekende takken wegsnoeien.

lees ook Een nieuw dak, waar moet je op letten?

houtafval container huren

Zoals je ziet, valt er nog genoeg te doen in de tuin om je planten voor te bereiden voor het nieuwe jaar. Door een houtafval container te huren kan je snel van al je tuin afval af komen. Je kunt ook, in plaats van een houtafval te huren een hakselaar gebruiken om de takken te versnipperen en dit weer terug te geven aan de bomen, planten of om er paden van te maken. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een onderhoudsvriendelijke tuin te creëren.

Lees ook:  De voordelen van wonen op Aruba
Meggie Houben

Meggie Houben

Hallo, ik ben Meggie! In 2012 ben ik afgestudeerd van hogeschool Zuyd, waar ik de opleiding interieurdesign heb gedaan. Ik heb een passie voor het tot leven brengen van een ruimte. Of dat nu een winkelruimte, een woonkamer of een badkamer is! Daarnaast schrijf ik veel om anderen te inspireren. Dit doe ik ook online! Tijdens mijn carrière heb ik geleerd om verschillende tools in te zetten om producten en ideeën tot leven te laten komen op websites. Ik ben ook een alleenstaande moeder van 2 stoere jongens! Joeri (5) en Casper (3). Zij hebben mij geïnspireerd om op betertarief.nl de allerbeste prijsjes te zoeken voor alledaagse huis, tuin en keuken middelen, accessoires en gadgets die het leven leuker en makkelijker maken!