Wanneer je een huis gaat kopen dan komt daar veel bij kijken. Je hebt geen zin om zelf alles te moeten uitzoeken en zelf overal omkijken naar te hebben. Logisch, want je hebt daarnaast ook nog andere dingen aan je hoofd zoals bijvoorbeeld je werk. Vaak huur je dan een aankoopmakelaar in Eindhoven of ergens anders in Nederland in. Met een aankoopmakelaar bespaar je jezelf ook nog eens geld. Dit komt, omdat de aankoopmakelaar in Eindhoven of ergens anders in Nederland verschillende onderhandelingstechnieken heeft. Zo weet de aankoopmakelaar er vaak een betere prijs voor jou uit te halen, een betere prijs dan wanneer je zelf zonder makelaar een aankoop doet. Een aankoopmakelaar is dus zeker het overwegen waard.

 

Waardebepaling

Wanneer je met een aankoopmakelaar gaat werken dan is waardebepaling zeker een belangrijk onderwerp. Hier gaat de makelaar je bij helpen. De allerbelangrijkste dingen voor de waardebepaling zijn de ligging van de woning en het perceel. Toch telt dit niet alleen mee. Er wordt ook gekeken of er sprake is van achterstallig onderhoud en of er recent nieuwe dingen in het huis zijn geplaatst. Daarmee wordt bedoeld een nieuwe badkamer of een nieuwe keuken bijvoorbeeld. Ook wordt er gekeken naar bijvoorbeeld de CV ketel. Als laatste wordt er gekeken naar de prijzen van vergelijkbare woningen in de buurt en wordt er gekeken naar alle bronnen die iets over de waarde van het huis kunnen zeggen. Denk hierbij aan de NVM database en het Kadaster.

 

Proces

Na de waardebepaling kom je in een proces terecht met de makelaar. Er wordt een aankoopprofiel en aanbod gemaakt. De makelaar beschikt over een database waarmee gekeken kan worden welke huizen er op de markt gaan komen. Vanuit daar wordt er een selectie gemaakt. Vervolgens is er een onderzoek plicht. Deze plicht heb je als koper. Je moet dan alles eraan doen om op de hoogte te zijn van de staat van het huis wat je wilt kopen. Daarna is er een mededelingsplicht van de verkoper.

De verkoper moet je over alle zaken van het huis informeren, bijvoorbeeld lekkages. Let op, want de verkoper hoeft geen dingen te melden die er misschien wel zijn, maar die niet zichtbaar zijn. Als laatste is er het resultaat van de aankoopmakelaar. De aankoopmakelaar gaat zijn of haar best doen om zo goed mogelijk te onderhandelen voor jou, zodat je straks je droomhuis hopelijk hebt. Wil je graag wat inspiratie voor een mogelijk droomhuis? Lees dan eens onze blog over bijzondere woningen in Nederland!

bekijk ook Hoe kun je het beste leidingen verwerken?

Lees ook:  Wegdromen in een hemelbed met gordijnen
Meggie Houben

Meggie Houben

Hallo, ik ben Meggie! In 2012 ben ik afgestudeerd van hogeschool Zuyd, waar ik de opleiding interieurdesign heb gedaan. Ik heb een passie voor het tot leven brengen van een ruimte. Of dat nu een winkelruimte, een woonkamer of een badkamer is! Daarnaast schrijf ik veel om anderen te inspireren. Dit doe ik ook online! Tijdens mijn carrière heb ik geleerd om verschillende tools in te zetten om producten en ideeën tot leven te laten komen op websites. Ik ben ook een alleenstaande moeder van 2 stoere jongens! Joeri (5) en Casper (3). Zij hebben mij geïnspireerd om op betertarief.nl de allerbeste prijsjes te zoeken voor alledaagse huis, tuin en keuken middelen, accessoires en gadgets die het leven leuker en makkelijker maken!