De meeste mensen zullen een gewone koopwoning zoeken wanneer ze van plan zijn om een huis te kopen. Er zijn echter een aantal woningen en woonsituaties die afwijken van wat normaal is. Voor deze bijzondere woningen gelden bijvoorbeeld afwijkende regels en belastingen. Welke bijzondere woningen te koop in Nederland staan, zal dit blog u nader toelichten.

Welke bijzondere woningen zijn er te koop?

Er zijn een aantal bijzondere woningen in Nederland te koop. Er zijn landelijke villa’s: grote vrijstaande huizen, vaak midden in de natuur. Soms is een dergelijk landhuis gekoppeld aan een NSW-landgoed. Veel mensen dromen ervan om in een monumentaal pand te wonen, want deze bevatten veel charme maar met de voorzieningen van nu. Op woningsites zult u allerhande bijzondere woningen voorbij zien komen, zoals:

  • Woningen in molens
  • Woningen in vuurtorens
  • Woningen in kastelen
  • Woningen in tiny houses
  • Woningen in woonboten
  • Woningen in woonboerderijen
  • Woningen in oude fabrieken
  • Woningen in kerken

bijzondere woningen: woonboten en grachtenpand

Bijzondere woningen te koop in Friesland

Bijzondere woningen zijn er ook te koop in Friesland. Friesland is een provincie in Nederland met een bijzondere architectuur. Er staan anno 2022 drie Rijksmonumenten. De provincie heeft veel kerken, die hun functie verloren hebben. Daarnaast vind je er ook veel molens, watertorens en vuurtorens die in onbruik zijn geraakt. Veel van deze bouwwerken zijn in herbestemmingsplannen omgetoverd tot woonruimtes, waardoor je veel bijzondere woningen te koop zult aantreffen in Friesland. Daarnaast vind je er landgoederen en villaparken.

Bijzondere woningen te koop in Brabant

In Brabant kunt u prima landelijk wonen. Daarom vindt u in de provincie Noord-Brabant mooie villa’s, woonboerderijen of landgoederen. Vooral rondom de Heilige Driehoek, een drietal aan elkaar grenzende kloosters in het Brabantse Oosterhout, vindt u veel landerijen en monumentale boerderijen.

Bijzondere woningen te koop in Noord- en Zuid-Holland

In de provincies Noord- Zuid-Holland vindt u veel rijksmonumenten. Deze monumenten dienen dan ook behouden te worden. Dit wordt geprobeerd door restauraties en herbestemmingen. Een monumentaal pand wordt bijvoorbeeld ingericht als woonruimte. Daarnaast vindt u in de provincies ook woonboerderijen, villa’s en vrijstaande woningen. Bovendien zijn de kenmerkende hoge herenhuizen een typische bijzondere woning in Noord- en Zuid-Holland.

Woningen in Den Haag

In Den Haag staan een aantal bijzondere woningen te koop, waar het nostalgische van oude panden gecombineerd wordt met het comfort van nieuwe woningen. Zo heb je Julia’s park en het Berlagehuis, waar meerdere woningen gebouwd werden. In de monumentale Pauluskerk zijn 21 luxe woningen gemaakt. In het Rijksmonument Blanckenhage werden vijf appartementen verwerkelijkt. Als laatste is een voormalig kantoorgebouw getransformeerd tot vijf luxe stadsappartementen.

Woningen in Amsterdam

Bijzondere woningen vindt u uiteraard ook in Amsterdam. De bekendste woningen zijn natuurlijk de herenhuizen. U kunt in Amsterdam echter ook een woonboot kopen, waarbij u dus woont op water of u kunt uw intrek nemen in een typisch Amsterdams grachtenpand. Amsterdam is overigens niet voor niets een échte wereldstad, waardoor u er ook luxe penthouses kunt kopen zoals in de woontoren State of een high-end woning in de Pontsteiger.

Bijzondere woningen in Zuid-Limburg

Zuid-Limburg wordt gekenmerkt door een heuvelachtig landschap en mooie natuurgebieden. Het is daarom niet verwonderlijk dat u hier veel klassieke woonboerderijen aantreft. Bovendien vindt u hier carréhoeves en bijzondere vakwerkhuizen. Een hele speciale soort woning vindt u in Maastricht. Op het eerste zicht lijkt u tegen een kerk aan te kijken, maar in de Lambertuskerk vindt u tegenwoordig luxueuze appartementen.

Lees ook:  Wat te doen tegen muggen?

Een woning kopen in Zuid-Limburg

Bent u op zoek naar een bijzondere woning in Zuid-Limburg en vindt u niks in het aanbod? Neem dan een makelaar uit de buurt in de arm. Makelaars uit bijvoorbeeld de regio Maastricht helpen u graag bij het kopen van een bijzondere woning. Zij zijn immers op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in de huizenmarkt in Zuid-Limburg. In onze blog over het inhuren van een aankoopmakelaar lees je hier nog veel meer over!

Bekijk ook Zelf een Zweedse fakkel maken

Meggie Houben

Meggie Houben

Hallo, ik ben Meggie! In 2012 ben ik afgestudeerd van hogeschool Zuyd, waar ik de opleiding interieurdesign heb gedaan. Ik heb een passie voor het tot leven brengen van een ruimte. Of dat nu een winkelruimte, een woonkamer of een badkamer is! Daarnaast schrijf ik veel om anderen te inspireren. Dit doe ik ook online! Tijdens mijn carrière heb ik geleerd om verschillende tools in te zetten om producten en ideeën tot leven te laten komen op websites. Ik ben ook een alleenstaande moeder van 2 stoere jongens! Joeri (5) en Casper (3). Zij hebben mij geïnspireerd om op betertarief.nl de allerbeste prijsjes te zoeken voor alledaagse huis, tuin en keuken middelen, accessoires en gadgets die het leven leuker en makkelijker maken!