Het begint langzaam maar zeker weer zomer te worden. De temperaturen beginnen te stijgen en het wordt steeds mooier weer om buiten te zitten. Natuurlijk wil je rond deze tijd van het jaar je tuin op orde hebben. Dit kun je laten doen door een hovenier of door er zelf mee aan de slag te gaan. In dit artikel lees je hoe je je tuin in een paar stappen zomer klaar maakt.

Stappenplan

Naast het geven van water aan de planten zijn er een hoop dingen die je kan doen om je tuin weer te laten stralen. Voor deze klusjes heb je geen hovenier voor nodig. Hieronder volgen een aantal handige tips:

  1. Steek de zijkanten van je gazon af. Dit geeft je gazon een frisse look doordat er geen overbodig gras aan de zijkanten uitsteekt. Je kunt de zijkanten het beste afsteken met een steekschop.
  2. Sproei en zwaai indien nodig. Vooral in droge zomerperiodes kan een gazon er al snel kaal en droog uitzien. Om dit te voorkomen is het belangrijk om regelmatig te sproeien en eventueel te zaaien. Sproei in de ochtend of avond om je gazon het beste te beschermen tegen de zon. In de middag kan het namelijk zijn dat de felle zon en de weerkaatste lichtstralen je gazon verbranden.
  3. Schoffel de grond. Door te schoffelen worden wortels van onkruid losgetrokken wat ervoor zorgt dat ze uitdrogen en afsterven. Naast een schoffel zijn er nog talloze andere gereedschappen om je tuin mee te schoffelen. Bij grootte oppervlaktes is het handig om een elektrische schoffel te overwegen.
  4. Verwijder dode planten. Dode planten die bruin kleuren of kaal zijn geven je tuin vaak een onverzorgde look. Vooral in de zomer wanneer alles kleurrijk in de bloei zou moeten staan. Probeer te allen tijde je planten en bloemen te redden door de dode stukken er eerst af te knippen en vervolgens de plant uitermate goed te verzorgen. Wanneer dit geen nut blijkt te hebben is het tijd om de planten of bloemen weg te gooien. Ook het plaatsen van een vogelhuisje zal wonderen doen voor de ambiance van de tuin.
  5. Breng een verfje aan. Door de houten tuinmeubels te verven geef je je tuin een frisse en nieuwe uitstraling zonder iets drastisch te veranderen. Dingen die je in je tuin zou kunnen verven zijn: je schutting, je tuinhuis of zelfs een aantal buitenmuren. De kleuren wit, zwart en grijs zijn hiervoor het populairst.

Lees hier meer over het verbouwen van het huis.

Lees ook:  Tijd om weer in de tuin te beginnen!