Het is alweer bijna zover, het broedseizoen. Dit is de periode dat vogels een nestje gaan bouwen en een ei gaan leggen. Het is dus belangrijk dat een vogel ook een plekje heeft om een nest te bouwen. Dit doen vogels het liefste beschut omdat dit een stukje veiligheid biedt. Daarvoor is een vogelhuisje zeer aan te raden. Ze zullen zich intrekken in het vogelhuisje en hier hun nest opbouwen. Het is heel belangrijk dat er geen geur aan het huisje zit. Als je aan de binnenkant hebt gezeten is er een grote kans dat ze geen intrek nemen in het huisje. Dit is omdat ze als het ware de ‘vijand’ ruiken en zich niet veilig voelen. Leg dus ook geen opvulmateriaal in het huisje neer. Ook al bedoel je het goed de vogels vinden dit niet fijn. Wil je de vogels toch helpen met het opvullen van hun vogelhuisje? Leg de opvulmaterialen dan op de grond bij het huisje neer. Zij kunnen dan zelf eraan plukken en dit vervolgens meenemen om hun nestje te maken.

 

Wat is de beste plek voor een vogelhuisje?

Dan is het nog goed om na te denken over de plek waar je het vogelhuisje gaat ophangen. Vogels houden ervan om beschut te zitten. Daarom is het goed om een huisje bij een boom of dichtbij struiken te hangen. Zo kunnen ze zich verstoppen als ze zich bedreigd voelen. Zorg ook dat er niet direct regen op terecht kan komen. Als er namelijk water in het huisje komt kan dit gaan schimmelen doordat dit nat blijft. Door invloeden van voeding, opvulmateriaal etc. kan dit gaan ophopen. Daarom is het goed om het huisje goed beschut op te hangen.

 

Hoe maak ik een vogelhuisje schoon?

Het is belangrijk om na het broedseizoen je vogelhuisje schoon te maken. Het is namelijk belangrijk dat alle geuren en overblijfsels van een vogel eruit gaan. Anders zal de volgende vogel familie niet zijn intrek nemen. Je wilt natuurlijk wel gewoon dat er vogels in het huisje plaats nemen. Alleen hoe maak je een vogelhuisje nou precies schoon? Allereerst is het belangrijk dat je handschoenen aan doet. Vogels laten veel achter in het huisje en dat is niet goed voor je. Wil je zeker weten dat je ook niks inademt? Dan is een mondkapje ook aan te raden. Om te beginnen verwijder je al het materiaal wat achter is gelaten. Vervolgens giet je heet water in het huisje. Spoel een paar keer zodat het meeste vuil weg is. Heb je dit gedaan herhaal dit door met een borstel schoon te maken. Als laatste spoel je het vogelhuisje nog even goed na. Laat het huisje heel goed drogen voordat je deze weer ophangt.

Heb je genoten van deze blog? Lees dan ook zeker onze blog over: Alles over het schoonmaken van je huis en onze blog over: tips voor een milieuvriendelijke tuin.

Lees ook:  De voordelen van kamerplanten
Meggie Houben

Meggie Houben

Hallo, ik ben Meggie! In 2012 ben ik afgestudeerd van hogeschool Zuyd, waar ik de opleiding interieurdesign heb gedaan. Ik heb een passie voor het tot leven brengen van een ruimte. Of dat nu een winkelruimte, een woonkamer of een badkamer is! Daarnaast schrijf ik veel om anderen te inspireren. Dit doe ik ook online! Tijdens mijn carrière heb ik geleerd om verschillende tools in te zetten om producten en ideeën tot leven te laten komen op websites. Ik ben ook een alleenstaande moeder van 2 stoere jongens! Joeri (5) en Casper (3). Zij hebben mij geïnspireerd om op betertarief.nl de allerbeste prijsjes te zoeken voor alledaagse huis, tuin en keuken middelen, accessoires en gadgets die het leven leuker en makkelijker maken!