Duurzaam wonen en een lage energierekening gaan hand in hand. Die lagere energierekening geeft voor veel woningeigenaren toch de doorslag om te investeren in duurzaamheid. Naast een lagere energierekening is verduurzamen ook nog eens goed voor de waarde van de woning. Voor een investering is echter wel geld nodig. Gelukkig zijn er middelen die het voor iedere woningeigenaar mogelijk maken om deze maatregelen uit te voeren. In dit artikel gaan we uitleggen hoe je in 4 stappen je duurzaam kunt wonen en gedag kunt zeggen tegen je energierekening.

Stap 1: Vraag een energie bespaarlening aan

Een energie bespaarlening maakt het voor elke woning eigenaar aantrekkelijk en mogelijk om energiebesparende en dus duurzame maatregelen te nemen voor hun woning. Bij deze lening kun je tussen de €1000 en €65000 lenen om je woning te verduurzamen. Deze lening betaal je maandelijks af en er zijn geen extra kosten als je meer wilt aflossen. Daarnaast is er aan deze lening geen leeftijdsgrens, oudere mensen kunnen deze lening dus ook aanvragen.

Deze lening kan je toepassen aan het isoleren van je woning, zonnepanelen en een warmtepomp installatie. Daarnaast is deze lening ook nog eens (meestal) fiscaal aftrekbaar.

Stap 2: Isoleer je woning

Isolatie is de eerste maatregel wat je aan je woning zou moeten doen. Zonder goede isolatie zal alle warmte namelijk ontsnappen en de koude of warme lucht van buiten je huis binnendringen. Maak eerst je dakisolatie op orde, controleer je ramen en kozijnen en isoleer je (spouw)muren.

zonnepanelen kopen

Stap 3: Neem zonnepanelen

Als de isolatie op orde is kun je het beste zonnepanelen kopen. Dit is een goede volgende stap omdat zonnepanelen in plaats van alleen geld besparen ook nog eens geld opbrengen. Helaas wil de overheid hier in de toekomst verandering in brengen om het net minder te belasten en een thuisbatterij aantrekkelijker te maken. Dat is echter nog niet het geval, dus hoe sneller je zonnepanelen aanschaft, hoe sneller je je lening hebt afbetaald.

Stap 4: Neem een warmtepomp installatie

Een warmtepomp installatie is het afgelopen jaar een stuk aantrekkelijker geworden omdat de gasprijzen zo ontzettend hoog zijn. Voor de aanschaf van een warmtepomp installatie kun je subsidie aanvragen, deze kun je combineren met je lening.

Een warmtepomp neemt de taak van gas over en werkt ook samen met de cv-ketel, daarnaast verbruikt een warmtepomp een stuk minder stroom dan een elektrische verwarming, wat het een duurzamer alternatief maakt.

Bekijk ook:

Lees ook:  Je huis zelf upgraden
Meggie Houben

Meggie Houben

Hallo, ik ben Meggie! In 2012 ben ik afgestudeerd van hogeschool Zuyd, waar ik de opleiding interieurdesign heb gedaan. Ik heb een passie voor het tot leven brengen van een ruimte. Of dat nu een winkelruimte, een woonkamer of een badkamer is! Daarnaast schrijf ik veel om anderen te inspireren. Dit doe ik ook online! Tijdens mijn carrière heb ik geleerd om verschillende tools in te zetten om producten en ideeën tot leven te laten komen op websites. Ik ben ook een alleenstaande moeder van 2 stoere jongens! Joeri (5) en Casper (3). Zij hebben mij geïnspireerd om op betertarief.nl de allerbeste prijsjes te zoeken voor alledaagse huis, tuin en keuken middelen, accessoires en gadgets die het leven leuker en makkelijker maken!