Eén van de grootste trends binnen wonen tegenwoordig is het combineren van oud met nieuw. Dit heeft niet alleen te maken met hoe mooi de combinatie wel niet is, maar ook met het steeds grotere besef van duurzaamheid. Door de jaren heen zijn mensen duurzaamheid steeds belangrijker gaan vinden. Zo zie je nu ook dat mensen eerder voor meubels van een duurzame houtsoort of een tweedehands/vintage meubel gaan. Maar hoe krijg je nu dit vintage huis met een moderne twist (of juist andersom)? In dit artikel geven wij een aantal handige tips zoals kleurgebruik, balans en meubels herstoffering.

Behoudt balans

Lijkt het combineren van oud met nieuw jou iets en wil je dit graag in jouw huis toepassen? Bedenk je vooraf dan eerst goed wat je graag wil bereiken met deze mix. Om de balans te behouden en niet helemaal over te slaan naar één kant van de twee, kun je bijvoorbeeld proberen om een moderne tafel te combineren met vintage stoelen en hier hang je dan weer een vintage lamp boven. Wat ook een leuk idee is, is het kiezen voor een retrobank voor in je zithoek van bijvoorbeeld bruin leer en hierbij een designerstoel te zetten om een hoek te creëren. Hierbij kun je dan weer een modern tapijt en wat kussens neerleggen, of om het vintage te houden een groot en prachtig Perzisch tapijt.

Gebruik de juiste kleuren

Modern retro en vintage zijn qua kleurgebruik zeer verschillend. Wil je de muren meer een vintage vibe geven, dan zijn de kleuren okergeel en oranje (meer de warme tonen) ideaal. Wil je een vintage look, maar wel iets moderner, kies dan voor terra. Kleuren die zijn bedoeld voor retro gecombineerd met modern zijn kurk, rotan en natuurlijk velvet.

Herstofferen meubels

Meubels herstofferen is iets wat zeer goed als we weer gaan kijken naar duurzaamheid. Oudere en/of tweedehands meubels worden op deze manier hergebruikt, waardoor er geen nieuwe aangeschaft hoeven te worden. Daarnaast de herstoffering van meubels ook een ideaal idee om oud met nieuw te combineren. Denk hierbij aan een moderne stoel met vintage bekleding, of juist weer andersom. Wat als laatste ook een mooie bijkomstigheid is, is dat de bedrijven die dit doen je meubels exact naar jouw wensen kunnen aanpassen.

Lees ook Inrichting voor een kantoor aan huis

meubels herstofferen

Vintage versus retro

Veel mensen denken dat retro en vintage op hetzelfde neerkomen, dit is echter helemaal niet waar. Modern retro is een leuke naam voor de huidige trend, maar items die onder de categorie retro vallen zijn niet vintage.
Een item dat retro is, is geïnspireerd op een item dat vintage is, maar is nieuw geproduceerd. Een meubel en/of accessoire mag pas vintage genoemd worden als het minstens 30+ jaar oud is. Vintage meubels komen uit de periode 1920 tot 1980 en zijn in heel veel vintage winkels of op rommelmarkten te vinden.
Het woord retro stamt af van het woord retrospectief en dit betekend terugblikken. Dit laatste woord zegt het eigenlijk al, retromeubels zijn zoals net benoemd gemaakt om te lijken op een vintagemeubel. Echter, zal het meubelstuk niet dezelfde geschiedenis achter zich hebben liggen als een vintagemeubel.

Lees ook:  Een ontspannen slaapkamer 

Wil jij meer weten over trends die zich tegenwoordig afspelen in de interieur en -woonwereld? Bekijk en lees dan vooral ook eens onze overige artikelen. Al deze artikelen staan boordevol met tips over het inrichten van je woning naar een bepaalde trend.

Bekijk ook:

Meggie Houben

Meggie Houben

Hallo, ik ben Meggie! In 2012 ben ik afgestudeerd van hogeschool Zuyd, waar ik de opleiding interieurdesign heb gedaan. Ik heb een passie voor het tot leven brengen van een ruimte. Of dat nu een winkelruimte, een woonkamer of een badkamer is! Daarnaast schrijf ik veel om anderen te inspireren. Dit doe ik ook online! Tijdens mijn carrière heb ik geleerd om verschillende tools in te zetten om producten en ideeën tot leven te laten komen op websites. Ik ben ook een alleenstaande moeder van 2 stoere jongens! Joeri (5) en Casper (3). Zij hebben mij geïnspireerd om op betertarief.nl de allerbeste prijsjes te zoeken voor alledaagse huis, tuin en keuken middelen, accessoires en gadgets die het leven leuker en makkelijker maken!