Een milieuvriendelijke tuin is niet alleen een mooie buiten, maar ook een plek waar je een positieve impact kunt hebben op het milieu. Door bewuste keuzes te maken, kan je jouw tuin transformeren tot een groen paradijs. In deze blog delen we een aantal waardevolle tips voor het creëren van een milieuvriendelijke tuin die niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor je eigen plezier en gezondheid.

Inheemse planten

De eerste tip is om te kiezen voor inheemse planten in je tuin. Deze planten zijn aangepast aan de lokale omstandigheden en vereisen minder water, meststoffen en bestrijdingsmiddelen. Ook bieden ze voedsel en schuilplaatsen aan kleine diertjes. Ze helpen je om de biodiversiteit te behouden en zorgen voor een natuurlijke uitstraling in je tuin.

Bevorder biodiversiteit

Stimuleer de biodiversiteit in je tuin door verschillende plantensoorten aan te trekken. Plant bloemen die bijen, vlinders en andere bestuivers aantrekken. Integreer ook planten met bessen en zaden om vogels aan te trekken. Of overweeg om een zwemvijver aan te leggen.

Waterbesparing

Door regentonnen in je tuin te plaatsen kan je op een efficiënte manier regen opvangen. Dit kan je weer hergebruiken om je planten in de tuin water te geven. Door op een efficiënte manier water op te vangen en te hergebruiken in je tuin kan je makkelijk water besparen.

Energie besparen met je tuin

Niet alleen met zonnepanelen op je huis in Rotterdam kan je veel energie besparen, maar ook in je tuin. Gebruik bijvoorbeeld verlichting op zonne-energie. Of maak alleen gebruik van ledlampen die op een bewegingssensor werken. Dan gaat de verlichting alleen aan als het nodig is en dan verbruik je niet onnodig energie.

Groen dak

Heb jij een schuur in je tuin staan? Dan is het mogelijk om een groen dak te creëren. Zo een dak gaat niet alleen 2 keer langer mee, maar je helpt de natuur ook een handje omdat de planten op het dak CO₂ om kunnen zetten in zuurstof.

Met deze tips kun je een tuin creëren die bijdraagt aan het behoud van de natuurlijke omgeving. Door bewust te kiezen voor inheemse planten, biodiversiteit te bevorderen, water en energie te besparen en door een groen dak aan te laten leggen, maak je jouw tuin milieuvriendelijk. Wil je je tuin zomer klaar maken? Lees dan deze blog!

Lees ook:  3 tips voor het perfecte terras
Meggie Houben

Meggie Houben

Hallo, ik ben Meggie! In 2012 ben ik afgestudeerd van hogeschool Zuyd, waar ik de opleiding interieurdesign heb gedaan. Ik heb een passie voor het tot leven brengen van een ruimte. Of dat nu een winkelruimte, een woonkamer of een badkamer is! Daarnaast schrijf ik veel om anderen te inspireren. Dit doe ik ook online! Tijdens mijn carrière heb ik geleerd om verschillende tools in te zetten om producten en ideeën tot leven te laten komen op websites. Ik ben ook een alleenstaande moeder van 2 stoere jongens! Joeri (5) en Casper (3). Zij hebben mij geïnspireerd om op betertarief.nl de allerbeste prijsjes te zoeken voor alledaagse huis, tuin en keuken middelen, accessoires en gadgets die het leven leuker en makkelijker maken!