De sfeer en de uitstraling van je woonkamer wordt grotendeels bepaald door de kleuren die je kiest. Het kiezen van de juiste kleuren kan echter een uitdaging zijn. Zeker als je hier geen ervaring bij hebt en als je niet weet waar je moet beginnen. Daarom delen we in deze blog ons kleuradvies waarmee je de juiste kleuren kiest voor iedere woonkamer! Lees snel verder en kom achter een aantal handige tips en tricks waarmee je de juiste kleuren kunt kiezen voor jouw woonkamer. Ook lees je tips over kleurencombinaties in je woonkamer.

Tip 1: bepaal de sfeer die je wilt creëren

Voordat je begint met nadenken over de kleur die je graag terug wil zien in je woonkamer, is het belangrijk om na te gaan wat voor sfeer je wilt creëren in je woonkamer. Hierbij is het belangrijk om na te gaan wat voor kleuren passen bij jouw persoonlijkheid en stijl. Wil je bijvoorbeeld een rustige en ontspannen sfeer in je woonkamer, of wil je juist een energieke en levendige sfeer creëren. Als je dit voor jezelf bepaald hebt, kun je op basis hiervan de juiste kleuren kiezen voor je woonkamer.

kleurencombinaties woonkamer

Tip 2: houd rekening met grootte van je woonkamer

De grootte van je woonkamer is een belangrijke factor bij het kiezen van je kleuren. Door middel van de kleuren die je kiest, kun je een ruimte optisch groter laten lijken. In kleinere ruimtes is het daarom beter om wit en pasteltinten te kiezen. In grotere ruimtes is het soms weer beter om juist donkerdere kleuren te kiezen om hiermee een knus gevoel te krijgen. Hierbij is het natuurlijk ook weer belangrijk wat voor sfeer je wilt creëren.

Tip 3: kleurencombinaties woonkamer

Het combineren van kleuren kan lastig zijn, maar er zijn een aantal vuistregels die je hiervoor volgen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om één hoofdkleur te kiezen en hiernaast twee accentkleuren te gebruiken. Hiermee creëer je een eenheid. Als je liever een energieke en levendige sfeer wilt creëren, kies dan voor twee complementaire kleuren. Dit zijn kleuren die recht tegenover elkaar op de kleurencirkel liggen. Hiermee creëer je namelijk een contrastrijk en speels effect. Denk dus goed na over het kleuren woonkamer combineren. Als je je woonkamer op wilt fleuren, klik dan hier voor onze blog over het opfleuren van je woonkamer.

Tip 4: maak gebruik van natuurlijk licht

Natuurlijk licht kan een grote rol spelen als je een goede keuze wil maken wat betreft de kleuren in je woonkamer. Zo zou je inspiratie op kunnen doen bij de kleuren die terugkomen in de natuur. Denk hierbij bijvoorbeeld eens aan de kleuren van de zee, het bos of juist een bloemenveld. Het is namelijk bewezen dat deze natuurlijke kleuren zorgen voor een ontspannen en rustgevende sfeer. Dit is iets dat voor de meeste mensen toch wel wenselijk is in hun woonkamer. Dit in tegenstelling tot kunstlicht. Dit licht vinden de meeste mensen vaak niet mooi.

kleurencombinaties woonkamer

Tip 5: probeer verschillende kleuren uit

Het is belangrijk om verschillende dingen uit te proberen voordat je een definitieve keuze maakt welke kleuren je graag wil gaan gebruiken. Vaak mag je meubilair testen om te kijken hoe het staat in jouw woonkamer. Ons advies is dan ook om hier gebruik van te maken. Op deze manier krijg je een goed beeld van de kleuren in je woonkamer en van het meubilair. Zo kun je zien of iets past of juist niet.

Lees ook:  Hoe creëer je een boho chic stijl in huis

We hopen je met deze tips geholpen te hebben met het kiezen van de juiste kleuren en kleurencombinaties voor in je woonkamer. Door deze tips te volgen, kun je de juiste sfeer creëren die bij jou én bij jouw stijl past. Vergeet niet dat het allerbelangrijkste is dat jij je prettig voelt in je woonkamer en dat het dus niet uiteindelijk helemaal niet uitmaakt wat voor kleuren je kiest, als jij het maar mooi vindt. Als laatst wensen we je veel succes met het kiezen van de juiste kleuren en het indelen van je woonkamer.

Voorbeelden kleurencombinaties

Vind je het toch lastig om zelf een goede kleurencombinatie voor in je woonkamer te bedenken? Dan geven we hieronder een aantal voorbeelden die jij wellicht kunt gebruiken. Voorbeelden van mooie kleurcombinaties zijn:

  • Neutrale tinten, zoals grijs, taupe, beige of crème.
  • Blauw en wit.
  • Aardetinten, zoals bruin, olijfgroen, donkeroranje en terracotta.
  • Contrasteerde kleuren, zoals wit en zwart, donkerblauw en goud of paars en groen.

Vond je deze blog nou interessant? Lees dan ook zeker onze blog over Hoe maak je je huis klaar voor de winter?

Meggie Houben

Meggie Houben

Hallo, ik ben Meggie! In 2012 ben ik afgestudeerd van hogeschool Zuyd, waar ik de opleiding interieurdesign heb gedaan. Ik heb een passie voor het tot leven brengen van een ruimte. Of dat nu een winkelruimte, een woonkamer of een badkamer is! Daarnaast schrijf ik veel om anderen te inspireren. Dit doe ik ook online! Tijdens mijn carrière heb ik geleerd om verschillende tools in te zetten om producten en ideeën tot leven te laten komen op websites. Ik ben ook een alleenstaande moeder van 2 stoere jongens! Joeri (5) en Casper (3). Zij hebben mij geïnspireerd om op betertarief.nl de allerbeste prijsjes te zoeken voor alledaagse huis, tuin en keuken middelen, accessoires en gadgets die het leven leuker en makkelijker maken!