De Nederlandse cultuur der vensterbanken is iets wat veel buitenlanders maar een rare bedoeling vinden. Je komt dit nergens zo tegen als in Nederland, de straten met aaneengeregen huizen waarbij je bij elk huis zo naar binnen kunt kijken. De woonkamer presenteren door middel van een groot raam is iets wat je in het buitenland door architectuur en cultuur niet ziet gebeuren. Nederlanders zijn echter ook niet altijd gediend van pottenkijkers, en daarom zie je ironisch genoeg zat ramen die bedekt zijn met raamfolie of gordijnen.

Raamfolie en gordijnen

Raamfolie en gordijnen zijn gebruikelijke oplossingen tegen inkijk in Nederland. Overdag je gordijnen dichthouden wordt echter niet als positief ervaren. Van buitenaf wordt het als iets lugubers gezien, en het is ook niet goed met betrekking tot je eigen mentale gesteldheid. Open gordijnen laten tenminste wel licht binnen, en je hebt als senior geen personenalarmering nodig als er iets mis gaat.

Raamfolie moet je dan weer op de juiste hoogte hangen om er optimaal gebruik van te kunnen maken. Je wilt tenslotte zelf nog zoveel mogelijk van de buitenwereld kunnen zien, en lopende buitenstaanders op ooghoogte blokkeren. Het grote nadeel aan iedereen willen weren met raamfolie is dat om echt zoveel mogelijk mensen te weren, je steeds meer van je raam bedekt. Gelukkig is er ook nog een andere oplossing die iets meer finesse biedt.

Decoratie tegen inkijk

Decoratie op je vensterbank heeft als voordeel dat het een gedeelte van het licht van buitenaf opvangt. Zo wordt de juiste decoratie uitgelicht en behoud je iets van privacy. Het contrast met wat er achter de decoratie in de woonkamer gebeurd is groter, en bij de vensterbank is iets wat voor afleiding zorgt. Om de juiste vensterbankdecoratie te vinden moet je een beetje je best doen. Inspiratie kun je onder andere door te Googelen en op Pinterest te kijken.

Denk bij mogelijke decoratie aan (hang)planten in potten, fotolijstjes voor jezelf, maar misschien ook aan complete hangers van gekleurd glas die specifiek gemaakt zijn om licht door te laten. Voor de geavanceerde maker en decorateur kan ook gekeken worden naar een bouwwerk van kastvakken die aan de vensterbank vast kan worden gemaakt. Zo heb je niet alleen iets om licht door te laten en blikken van buiten tegen te houden, maar ook nog eens extra opslag- of uitstalruimte!

Combineren

Je kunt natuurlijk ook combineren. Folie met decoratie, of gordijnen met decoratie. Bij combineren moet je er vooral op letten dat het niet te druk wordt in je raam. Je wilt decoreren tegen inkijk van buitenaf, maar je wilt jezelf niet gek maken met allerlei extra decoratie in je huis. Zoals de meeste van ons heb je tenslotte vast al meer dan genoeg in huis dat je eigenlijk beter weg kunt gooien. Verder veel plezier gewenst met iets decoratiefs te verzinnen dat bij jouw huis en stijl past!

Bekijk ook Meer privacy op je balkon? Dat doe je zo

Lees ook:  Een openhaard in je woonkamer
Meggie Houben

Meggie Houben

Hallo, ik ben Meggie! In 2012 ben ik afgestudeerd van hogeschool Zuyd, waar ik de opleiding interieurdesign heb gedaan. Ik heb een passie voor het tot leven brengen van een ruimte. Of dat nu een winkelruimte, een woonkamer of een badkamer is! Daarnaast schrijf ik veel om anderen te inspireren. Dit doe ik ook online! Tijdens mijn carrière heb ik geleerd om verschillende tools in te zetten om producten en ideeën tot leven te laten komen op websites. Ik ben ook een alleenstaande moeder van 2 stoere jongens! Joeri (5) en Casper (3). Zij hebben mij geïnspireerd om op betertarief.nl de allerbeste prijsjes te zoeken voor alledaagse huis, tuin en keuken middelen, accessoires en gadgets die het leven leuker en makkelijker maken!