Een Zweedse fakkel is de smaakmaker van elke tuin of terras, zorgend voor een gezellige sfeer. Het is de beste manier om bezoekers jaloers te maken op uw tuin, als een buitenspa of inbouw zwembad niet echt past binnen uw budget. In principe bestaat de fakkel uit een blok hout en heeft de vorm van een boomstam. U kunt de fakkels zo kopen in de winkel, maar het is verrassend simpel om er zelf een te maken. Hieronder leest u meer over hoe dit precies in zijn werking gaat.

Zorg voor de juiste benodigdheden

Voordat u kunt beginnen aan het bewerken van het hout, heeft u natuurlijk hout nodig. Dit kan niet zomaar ieder stuk hout zijn dat in de natuur te vinden is, want het moet ongeveer 25 centimeter lang en voldoende droog zijn. Het meest geschikte hout is naaldhout, omdat dit minder snel gaat gloeien dan bijvoorbeeld loofhout. Verder dan dat heeft u een accukettingzaag, een schroefboormachine die ook werkt op accu en een aanmaakblokje nodig. Daarnaast is het altijd belangrijk dat er veilig wordt gewerkt door de juiste veiligheidskleding te dragen. Gebruik dus handschoenen, een veiligheidsbroek en een veiligheidsbril. Als u al deze dingen in huis heeft, kunt u beginnen met de preparatie van de boomstam.

Recycle oude kussens met sierkussen hoezen

Heb je nog een paar oude sierkussens op zolder liggen waar je op bent uitgekeken? Dan ben je uitgekeken op sierkussen hoezen, de kussens zelf kunnen er nog prima mee door! Meet de maten op van de kussens en filter tijdens het zoeken naar nieuwe hoezen naar de juiste afmetingen. Doordat je niet voor het kussen hoeft te betalen ben je een stuk goedkoper uit. Gooi ook zeker nooit sierkussen hoezen weg waar je even op bent uitgekeken. Was ze en berg ze ergens op. Ze nemen nauwelijks plek in beslag en grote kans dat je over een jaartje toch weer die vrolijke kleurtjes en patronen in huis wilt.

Zweedse fakkel

De boomstam voorbereiden

Als u zelf de boomstam van 25 centimeter heeft gezaagd, is het belangrijk dat deze recht is afgezaagd, zodat de fakkel stabiel op de grond staat. Als het hout te vochtig is, is het slim om het hout te laten drogen tot het even vochtig is als haardhout. Op deze manier gaat het hout niet roken. Het kan ook het geval zijn dat het hout te droog is, waardoor het sneller afbrandt, maar het is beter om te droog hout te hebben dan te nat hout.

Boor een gat in het midden van het hout

Met de accuschroefboormachine boort u nu een gat in het midden van de boomstam. Dit gat moet ongeveer 20 cm diep zijn. Sommige mensen slaan deze stap vaak over bij het maken van hun eigen Zweedse fakkel, maar door het boren van een gat krijgt de kettingzaag meer grip en krijgt het vuur meer zuurstof.

Maak de inkepingen in het hout

U kunt het beste de lijnen op het hout uittekenen die u uit wilt gaan zagen. Als u een dikke boomstam gebruikt, tekent u drie lijnen over het hout, zodat de boomstam wordt verdeeld in zesden. Bij een dunnere boomstam kunt u het hout verdelen in kwarten. Zaag vervolgens inkepingen op de lijnen die even diep gaan als het gat dat u eerder heeft geboord.

Lees ook:  Zo houd je een zolderkamer koel in de zomer

Aansteken maar

Leg een aanmaakblokje op de bodem van het gat dat u heeft gemaakt en vul het daarna met verfrommeld krantenpapier of iets anders dat goed brandt. Steek het daarna aan en zie hoe uw eigengemaakte Zweedse fakkel tot leven komt.

Bekijk ook Hygge levensstijl in huis – simpel, gezelligheid & knus

Meggie Houben

Meggie Houben

Hallo, ik ben Meggie! In 2012 ben ik afgestudeerd van hogeschool Zuyd, waar ik de opleiding interieurdesign heb gedaan. Ik heb een passie voor het tot leven brengen van een ruimte. Of dat nu een winkelruimte, een woonkamer of een badkamer is! Daarnaast schrijf ik veel om anderen te inspireren. Dit doe ik ook online! Tijdens mijn carrière heb ik geleerd om verschillende tools in te zetten om producten en ideeën tot leven te laten komen op websites. Ik ben ook een alleenstaande moeder van 2 stoere jongens! Joeri (5) en Casper (3). Zij hebben mij geïnspireerd om op betertarief.nl de allerbeste prijsjes te zoeken voor alledaagse huis, tuin en keuken middelen, accessoires en gadgets die het leven leuker en makkelijker maken!