Shutters zijn leuk en je doet er waarschijnlijk te weinig mee. In dit artikel ga ik je vertellen waarom. Verder kijken we naar hoe shutters je woonkamer om kunnen toveren. Maar ook kijken we naar de functionaliteit en de stijl die ze kunnen toevoegen aan je leefruimte. Of je nu op zoek bent naar meer privacy, een betere lichtregulatie of simpelweg een stijlvolle upgrade. Shutters kunnen de oplossing bieden die je nodig hebt.

Wat zijn shutters?

Shutters voor ramen staan ook wel bekend als luiken of binnenluiken. Het zijn verstelbare raambekledingen die bestaan uit een frame van verticale stijlen en horizontale lamellen. Deze kunnen kantelen om meer of minder licht door te laten. Maar ook bieden ze een elegante manier om privacy in je huis te waarborgen. Ze zijn beschikbaar in verschillende materialen zoals hout, polymeer en aluminium. Ook zijn er veel kleur-, maat- en bedieningsopties. Dit maakt shutters een veelzijdige keuze voor bijna elk interieur.

Voordelen van shutters in je woonkamer

Er zijn een aantal voordelen van shutters in je woonkamer. Hieronder staan er een aantal stuk voor stuk uitgewerkt en toegelicht:

Natuurlijk lichtbeheer

Eén van de grootste voordelen van dit is het vermogen om natuurlijk licht te reguleren. Met verstelbare lamellen kun je precies bepalen hoeveel licht er binnenkomt terwijl je tegelijkertijd voldoende privacy behoudt. Dit is ideaal voor woonkamers die aan drukke straten liggen of uitkijken op openbare ruimtes. Je kunt genieten van het zonlicht zonder in te leveren op je persoonlijke ruimte.

Energie-efficiëntie

Ze zijn niet alleen stijlvol maar ook bijzonder functioneel als het gaat om energiebesparing. Dankzij hun stevige constructie bieden ze extra isolatie tegen kou in de winter en hitte in de zomer. Dat komt door de mogelijkheid om de lamellen dicht te sluiten. Dit kan helpen om je energierekeningen te verlagen waardoor shutters een slimme investering zijn voor de langere termijn.

Duurzaamheid en onderhoud

Een ander significant voordeel is hun duurzaamheid. Ze zijn ontworpen om lang mee te gaan en vereisen minimaal onderhoud. Of je nu kiest voor houten shutters die met de tijd een patina kunnen ontwikkelen, of voor synthetische materialen die niet kromtrekken of vervagen. Shutters zijn een betrouwbare keuze voor elk huis. Bovendien zijn ze eenvoudig schoon te maken want meestal is een veeg met een stofdoek of licht vochtige doek voldoende.

Veiligheidsvoordelen

Naast privacy en lichtregulatie kunnen shutters ook een extra laag beveiliging aan je huis toevoegen. Ze zijn moeilijk te openen van buitenaf wanneer ze gesloten zijn, wat een afschrikmiddel kan zijn voor potentiële inbrekers. Dit maakt ze een praktische keuze voor woonkamers op de begane grond of bij huizen in drukke stedelijke gebieden.

shutters in een woonkamerStijlen en materialen

Houten shutters bieden een klassieke en warme uitstraling die kan bijdragen aan elke interieurstijl. Ze zijn populair vanwege hun natuurlijke uitstraling en de warmte die ze aan een ruimte geven. Hout is bovendien aanpasbaar want het kan geschilderd of gebeitst worden in een kleur die past bij je interieur. Voor wie op zoek is naar een meer duurzame en vochtbestendige optie, zijn polymer shutters een uitstekende keuze. Deze  zijn bestand tegen vocht en zullen niet kromtrekken, roesten of verkleuren. Dat maakt ze ideaal voor gebruik in keukens en badkamers alsook in de woonkamer. Daarnaast heb je ook nog aluminium shutters. Deze zijn perfect voor een modern interieur dankzij hun strakke en industriële uitstraling. Ze zijn lichtgewicht, sterk en onderhoudsarm. En daarbij bieden ze een minimalistische look die goed past bij moderne decorstijlen. Ken hierbij de kenmerken van een moderne woonstijl.

Lees ook:  Koel blijven in de zomer - Wat te doen tegen die steeds warmer wordende zomers?

Installatie en onderhoud

De installatie van shutters kan een uitdagend project zijn afhankelijk van je doe-het-zelfvaardigheden. Voor diegenen die handig zijn kan het zelf installeren van shutters een bevredigende taak zijn. Voor een perfecte pasvorm en afwerking kan het echter verstandig zijn om de installatie over te laten aan professionals. Zij kunnen ervoor zorgen dat de shutters correct worden gemonteerd en optimaal functioneren.

Dan hoef je je daarna alleen nog druk te maken over het onderhouden ervan. Gelukkig is dat gedeelte relatief eenvoudig. Dat maakt ze een praktische keuze voor veel huishoudens. Voor houten shutters is regelmatig afstoffen en af en toe behandelen met een houtverzorgingsproduct voldoende. Polymer en aluminium shutters zijn nog eenvoudiger. Deze vereisen namelijk alleen af en toe een schoonmaak met een vochtige doek om stof en vuil te verwijderen. Weet hierbij ook hoe je je meubelen onderhouden moet.

Nu weet je hoe shutters je woonkamer om kunnen toveren. Daarnaast kun je verschillende soorten binnenluiken benoemen en ken je er een aantal voordelen van. Ik hoop dat je genoeg informatie hebt gekregen uit dit artikel. Dan kan jij een rationele keuze maken over je volgende luikenaankoop.

Meggie Houben

Meggie Houben

Hallo, ik ben Meggie! In 2012 ben ik afgestudeerd van hogeschool Zuyd, waar ik de opleiding interieurdesign heb gedaan. Ik heb een passie voor het tot leven brengen van een ruimte. Of dat nu een winkelruimte, een woonkamer of een badkamer is! Daarnaast schrijf ik veel om anderen te inspireren. Dit doe ik ook online! Tijdens mijn carrière heb ik geleerd om verschillende tools in te zetten om producten en ideeën tot leven te laten komen op websites. Ik ben ook een alleenstaande moeder van 2 stoere jongens! Joeri (5) en Casper (3). Zij hebben mij geïnspireerd om op betertarief.nl de allerbeste prijsjes te zoeken voor alledaagse huis, tuin en keuken middelen, accessoires en gadgets die het leven leuker en makkelijker maken!