Twijfel je of het kopen van een huis vandaag de dag nog haalbaar is? Met stijgende woningprijzen en verhalen over een oververhitte markt, lijkt het voor veel potentiële kopers een onbereikbare droom. In deze blog duiken we diep in de huidige stand van zaken rond de betaalbaarheid van woningen. We bekijken de laatste trends en gegevens om te ontdekken of “onbetaalbaar” de nieuwe norm is geworden. Sta je op het punt een woning te kopen of ben je gewoon nieuwsgierig naar de marktontwikkelingen? Lees dan verder voor een duidelijk beeld van wat je kunt verwachten.

De gemiddelde prijs

Recente gegevens van het CBS en het Kadaster laten een duidelijke trend zien: de prijzen van bestaande koopwoningen blijven stijgen. Zo waren in december 2023 de huizen gemiddeld 1,6% duurder dan een jaar eerder. De gemiddelde verkoopprijs ligt nu op €422,400. Deze aanhoudende prijsstijging roept vragen op over wat drijfveren zijn achter deze trend. Factoren zoals lage rentestanden, beperkt aanbod en sterk veranderende demografische ontwikkelingen spelen hierbij een rol. Wil je begrijpen hoe deze elementen invloed hebben op wat je betaalt voor een huis? Houd deze factoren dan zeker in de gaten. Ze helpen je de dynamiek van de woningmarkt te doorgronden en bieden je inzicht in waarom prijzen zich op deze manier ontwikkelen.

Het verkoopvolume

Het aantal verkochte bestaande koopwoningen geeft vaak een helder beeld van de marktdynamiek. Volgens recente cijfers wisselden tussen 15 duizend en 25 duizend woningen per maand van eigenaar, met opvallende schommelingen die vaak samenhangen met seizoen patronen en aanbod schaarste. Deze variabiliteit toont aan hoe de balans tussen vraag en aanbod direct invloed heeft op de verkoopvolumes. Merk je dat er minder huizen beschikbaar komen, dan kan dit leiden tot hogere prijzen.

Regionale verschillen in woningprijzen

De regionale verschillen in woningprijzen in Nederland zijn opmerkelijk en zeer relevant als je overweegt waar je wilt wonen. Neem bijvoorbeeld de situatie in 2023, waar de gemiddelde verkoopprijzen sterk uiteenliepen: van €1.089.000 in Bloemendaal, de hoogste in het land, tot aan €216.000 in Pekela, waar de prijzen het laagst waren. Deze verschillen zijn niet alleen gebonden aan de geografische ligging, maar ook aan de economische status, beschikbaarheid van lokale voorzieningen, en het culturele aanbod.

sterke vraag en het beperkte aanbod

In stedelijke gebieden zoals Amsterdam, Rotterdam en Utrecht zie je dat de gemiddelde prijzen hoger liggen, rond de €568.200 en €474.400 respectievelijk, vooral door de sterke vraag en het beperkte aanbod. Dit in tegenstelling tot meer landelijke gebieden waar de vraag lager is en de prijzen aanzienlijk minder druk ervaren. Ook speelt infrastructuur een grote rol; regio’s die goed bereikbaar zijn via openbaar vervoer of uitvalswegen tonen vaak hogere woningprijzen.

Verder naar het noorden, in gemeenten zoals Groningen, vind je een gemengd beeld waarbij de universiteitsstad zelf een gemiddelde heeft van €349.900, wat relatief betaalbaar is vergeleken met de Randstad. Maar zelfs binnen provincies kunnen grote verschillen bestaan, zoals tussen stedelijke centra en meer afgelegen dorpen. Vergeet wel niet alle andere bijkomstigheden hier nog bij op te tellen. Vraag jezelf dan ook af; wat kost verhuizen? Maak voor jezelf inzichtelijk wat dit voor een kostenpost wordt. Hierdoor kom je nooit voor verassingen te staan, wel zo prettig natuurlijk!

Lees ook:  5 tips voor slapen tijdens een hittegolf

Invloed van overheidsbeleid op woningprijzen

Overheidsbeleid kan aanzienlijke invloed hebben op de woningmarkt. Zoals de recente verhogingen van de NHG-grens naar € 435.000, waardoor meer kopers minder risico lopen en vaak van een lagere rente genieten. Ook de startersvrijstelling, waarmee jonge kopers geen overdrachtsbelasting betalen, beïnvloedt de vraag en prijzen op de markt. Houd je deze beleidswijzigingen bij, dan kun je beter inschatten welke effecten deze hebben op jouw mogelijkheden om een woning te kopen.

Meggie Houben

Meggie Houben

Hallo, ik ben Meggie! In 2012 ben ik afgestudeerd van hogeschool Zuyd, waar ik de opleiding interieurdesign heb gedaan. Ik heb een passie voor het tot leven brengen van een ruimte. Of dat nu een winkelruimte, een woonkamer of een badkamer is! Daarnaast schrijf ik veel om anderen te inspireren. Dit doe ik ook online! Tijdens mijn carrière heb ik geleerd om verschillende tools in te zetten om producten en ideeën tot leven te laten komen op websites. Ik ben ook een alleenstaande moeder van 2 stoere jongens! Joeri (5) en Casper (3). Zij hebben mij geïnspireerd om op betertarief.nl de allerbeste prijsjes te zoeken voor alledaagse huis, tuin en keuken middelen, accessoires en gadgets die het leven leuker en makkelijker maken!