In interieurontwerp zijn er tal van stijlen om uit te kiezen. Een stijl die steeds populairder wordt, is het industriële design. Misschien heb je foto’s gezien van die stoere, stedelijke lofts met ruwe bakstenen muren en metalen accenten. Als je je afvraagt hoe je een industrieel design kunt creëren in je eigen ruimte, ben je hier aan het juiste adres!

Begin met de basis voor je industrieel design

Om te beginnen, is het belangrijk om te begrijpen wat een industrieel design kenmerkt. Het draait allemaal om de combinatie van ruwe en onbewerkte materialen met strakke lijnen en functionele esthetiek.

Een industrieel design begint met een sterke basis. Denk aan ruwe materialen zoals baksteen, beton en onbehandeld hout. Als je bakstenen muren hebt, overweeg dan om ze bloot te leggen voor die echte industriële uitstraling. Als dat niet mogelijk is, kun je baksteenbehang overwegen voor een vergelijkbaar effect.

Kies voor metaal in het industrieel design

Metaal is een essentieel element in een industrieel ontwerp. Overweeg het gebruik van metalen accenten zoals stalen frames voor meubels, metalen lampen en industriële rekken. Kies voor metalen met een ruwe afwerking, zoals roestig staal of cortenstaal, om die doorleefde uitstraling te krijgen.

Cortenstaal past perfect in industriële interieurs, waar ruwe materialen en strakke lijnen de boventoon voeren. Een sokkel cortenstaal kan dienen als een eigentijds platform voor kunstwerken, planten of andere decoratieve elementen.

Eenvoud en ruwe elementen

In deze soort van design moeten de kleuren eenvoudig en neutraal blijven. Denk aan tinten zoals grijs, zwart, wit en bruin. Deze kleuren vormen de perfecte achtergrond voor de ruwe materialen en metalen accenten. Het draait allemaal om ingetogen elegantie. Naast metaal zijn ruwe houten elementen een must. Kies voor onbewerkt hout met een natuurlijke uitstraling. Dit kan worden toegepast op vloeren, meubels of decoratieve elementen zoals houten balken aan het plafond. Voeg ook textuur toe aan je ruimte met zachte elementen zoals ruwe tapijten, leren kussens of gebreide dekens. Dit zorgt voor een uitgebalanceerde mix van ruwe en zachte elementen, waardoor de ruimte gezellig en gastvrij aanvoelt.

Less is more in een industrieel ontwerp. Kies voor minimalistisch meubilair met strakke lijnen en eenvoudige vormen. Denk aan leren banken, metalen krukken en houten tafels. Vermijd overdadige versieringen en kies voor functionele en praktische stukken.

industrieel design sokkel cortenstaal

Verlichte open ruimtes horen bij een industrieel design

Industriële ontwerpen floreren in open ruimtes. Als het mogelijk is, overweeg dan het creëren van een open plattegrond. Dit benadrukt de ruimtelijkheid en geeft een gevoel van luchtigheid aan de ruimte. Door verdere luchtigheid aan de ruimte toe te voegen is de juiste verlichting ook belangrijk. Kies dan ook voor hanglampen met een industriële uitstraling, zoals lampen met metalen kappen of lampen gemaakt van oude pijpleidingen. Deze voegen niet alleen licht toe, maar dienen ook als opvallende decoratieve elementen.

Persoonlijke touch

Voeg tot slot je persoonlijke touch toe aan de ruimte. Of het nu gaat om vintage vondsten, zelfgemaakte kunstwerken of persoonlijke foto’s. Maak je ruimte persoonlijk met industriële kunstwerken. Denk aan grote metalen muurschilderingen, vintage reclameborden of zelfs oude fabrieksapparatuur om een uniek tintje toe te voegen.

Lees ook:  Een veranda om van te dromen: hoe creëer je een intieme houten veranda?

Door deze stappen te volgen en je eigen creativiteit toe te voegen, kun je een industriële ruimte creëren die zowel stijlvol als functioneel is. Ga op ontdekkingstocht, experimenteer met materialen en geniet van het proces van het transformeren van je ruimte in een industrieel meesterwerk!

Meggie Houben

Meggie Houben

Hallo, ik ben Meggie! In 2012 ben ik afgestudeerd van hogeschool Zuyd, waar ik de opleiding interieurdesign heb gedaan. Ik heb een passie voor het tot leven brengen van een ruimte. Of dat nu een winkelruimte, een woonkamer of een badkamer is! Daarnaast schrijf ik veel om anderen te inspireren. Dit doe ik ook online! Tijdens mijn carrière heb ik geleerd om verschillende tools in te zetten om producten en ideeën tot leven te laten komen op websites. Ik ben ook een alleenstaande moeder van 2 stoere jongens! Joeri (5) en Casper (3). Zij hebben mij geïnspireerd om op betertarief.nl de allerbeste prijsjes te zoeken voor alledaagse huis, tuin en keuken middelen, accessoires en gadgets die het leven leuker en makkelijker maken!