Emigreren is een spannende stap die veel Nederlanders overwegen of uiteindelijk ook maken. Mensen verlaten hun thuisland of ergens anders een nieuw hoofdstuk aan hun leven toe te voegen. Maar waar gaan zij eigenlijk naartoe? Laten we een kijkje nemen in de aantrekkelijkste landen voor Nederlandse emigranten.

Emigratiecijfers in Nederland

In 2022 migreerde volgens het CBS 179.310 mensen, vergeleken met 145.330 het jaar daarvoor. Mensen worden als migranten beschouwd als zij zich uitschrijven als inwoner van Nederland. Dit is nodig als ze langer dan 8 maanden in het buitenland willen verblijven. Nederlanders kiezen er vaak voor om een individuele reis te maken naar het buitenland om dan na lange tijd weer terug te keren.

Kortbij emigreren

Nederlanders emigreren voornamelijk naar Europese landen. Dit is gemakkelijk omdat er binnen Europa een vrij verkeer van wonen en werken geldt. Ook het Verenigd Koninkrijk is ondanks de Brexit een populair land om naar toe te verhuizen. De taalbarrière is laag en er zijn veel zakelijke mogelijkheden.

België

Onze zuiderbuur is al jaren lang met stipt de nummer 1 bestemming om als Nederlander naartoe te emigreren. De afstand met het thuisfront is niet ver en de culturele verschillen zijn ook beperkt. Veel Nederlanders ervaren daarom ook België niet met andere emigratielanden.

Duitsland

Vlak achter België op plek 2 staat onze andere buurland Duitsland. De economie is sterk in Duitsland wat heel aantrekkelijk is voor werknemers, omdat er genoeg banen te vinden zijn. Ook met Duitsland zijn de culturele verschillen klein. Vooral Nederlanders aan de grensregio’s kiezen vaak om naar Duitsland te vertrekken.

Frankrijk en Spanje

Deze landen staan niet alleen bekend om zijn Groepsvakantiereizen, maar ook als uitstekend land om naartoe te emigreren. Nederlanders kiezen massaal voor een warm land waar ze bekend mee zijn. Frankrijk en Spanje scoren goed als vakantielanden en vallen daarom dus in de smaak om naartoe te verhuizen. Ook zijn Spanje en Frankrijk goedkoper in levensonderhoud dan landen in de Benelux.

Ver weg emigreren

Ook andere continenten zijn in trek. Sommige mensen vinden dat zij in Europa niet het nieuwe bestaan kunnen beginnen zoals zij dat voor zich zien. Landen zowel in Noord-Amerika, Azië en Oceanië zijn hierbij vooral populair. Eilanden in het Caribische gebied, zoals Aruba, Bonaire en Curaçao zijn door de lage taalbarrière ook interessant voor Nederlanders om te wonen.

De Verenigde Staten

Het land van de American dream Is populair onder de Nederlanders door de mogelijkheden die Amerika te bieden heeft. De American dream is al eeuwenlang een belangrijke motivator voor mensen om naar Amerika te emigreren. Dit idee staat voor de overtuiging dat iedereen in Amerika, ongeacht zijn of haar afkomst, door hard werk succes kan behalen.

Vrijheidsbeeld

Australië

Vooral gepensioneerde vinden Australië een fijn land om te genieten van hun welverdiende rust. Australië staat er namelijk om bekend dat het een prettig klimaat kent en weinig last heeft van criminaliteit. Echter is het bezoeken van familie of vrienden wel een stuk moeilijker met een vliegtijd van zo’n 25 à 30 uur.

Thailand

Met Thailand is een verdrag gesloten, zodat je als Nederlander daar je AOW-uitkering kunt ontvangen. Dit kan aantrekkelijk zijn voor Nederlanders die weinig tot geen pensioen hebben opgebouwd en toch willen genieten van een warm klimaat.

Lees ook:  Waarom senioren een bungalow kopen

Belangrijke redenen om terug te keren naar Nederland

Veel emigranten missen hun familie en vrienden in Nederland en kiezen ervoor om na een buitenlands avontuur terug te keren in Nederland. Ook zijn de sociale voorzieningen in ons prachtige kikkerlandje beter dan in de rest van de wereld. Nederland heeft een excellent onderwijssysteem met veel topuniversiteiten. Sommige mensen keren terug om te studeren of zodat hum kinderen een betere opleiding kunnen volgen. Verder staat de Nederlandse gezondheidszorg hoog aangeschreven ten opzichte van andere plekken in de wereld. Genoeg redenen dus, om lekker in Nederland te blijven.

Meggie Houben

Meggie Houben

Hallo, ik ben Meggie! In 2012 ben ik afgestudeerd van hogeschool Zuyd, waar ik de opleiding interieurdesign heb gedaan. Ik heb een passie voor het tot leven brengen van een ruimte. Of dat nu een winkelruimte, een woonkamer of een badkamer is! Daarnaast schrijf ik veel om anderen te inspireren. Dit doe ik ook online! Tijdens mijn carrière heb ik geleerd om verschillende tools in te zetten om producten en ideeën tot leven te laten komen op websites. Ik ben ook een alleenstaande moeder van 2 stoere jongens! Joeri (5) en Casper (3). Zij hebben mij geïnspireerd om op betertarief.nl de allerbeste prijsjes te zoeken voor alledaagse huis, tuin en keuken middelen, accessoires en gadgets die het leven leuker en makkelijker maken!