Het aanpassen van een woning voor mantelzorg is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat zowel de persoon met beperkingen als de mantelzorger comfortabel en veilig kunnen leven. In deze blog bespreken we hoe je een woning kunt aanpassen voor verschillende beperkingen. Maar ook waar je op moet letten bij het inrichten van een mantelzorgwoning. We bekijken ook enkele doorgaans goede aanpassingen die het leven gemakkelijker kunnen maken voor zowel de persoon met beperkingen als de mantelzorger.

Hoe richt je een mantelzorgwoning in?

Het aanpassen van een woning voor mantelzorg begint met het identificeren van de specifieke behoeften van de persoon met beperkingen. Dit kan variëren van fysieke beperkingen, zoals mobiliteitsproblemen, tot cognitieve beperkingen, zoals geheugenproblemen.

Aanpassingen voor mobiliteitsproblemen

Voor mensen met mobiliteitsproblemen zijn er verschillende handige aanpassingen die zowel henzelf als mantelzorgers kunnen helpen. Naast het creëren van drempelvrije doorgangen en brede deuropeningen, kunnen bijvoorbeeld handgrepen en beugels worden geïnstalleerd in de badkamer en langs gangpaden om extra ondersteuning te bieden bij het lopen of staan. Ook het plaatsen van antislipmatten in de badkamer en op gladde vloeren kan het risico op vallen verminderen.

Verder kan het nuttig zijn om hoog-laagbedden te gebruiken die kunnen worden aangepast aan de gewenste hoogte, zodat de persoon met mobiliteitsproblemen gemakkelijk in en uit bed kan stappen. Het aanbrengen van automatische deuropeners kan ook de toegankelijkheid verbeteren, waardoor de persoon met mobiliteitsproblemen zelfstandig deuren kan openen en sluiten.

Voor mantelzorgers kunnen technologische hulpmiddelen zoals slimme sensoren en alarmsystemen nuttig zijn om de veiligheid van de persoon met mobiliteitsproblemen te waarborgen en om hen te helpen bij het monitoren van hun welzijn. Daarnaast kunnen ergonomische hulpmiddelen zoals tilliften en hulpmiddelen voor persoonlijke verzorging het fysiek belastende werk van mantelzorgers verlichten en hen helpen om de zorgtaken efficiënter uit te voeren. Met deze aanpassingen kunnen zowel de persoon met mobiliteitsproblemen als hun mantelzorgers een comfortabele en veilige leefomgeving creëren waarin ze zo zelfstandig mogelijk kunnen functioneren.

Aanpassingen voor visuele of auditieve beperkingen

Voor mensen met visuele of auditieve beperkingen zijn er handige aanpassingen die de veiligheid en toegankelijkheid van de woning kunnen verbeteren. Goede verlichting is bijvoorbeeld essentieel om obstakels goed te kunnen zien en om valpartijen te voorkomen. Daarnaast kunnen contrasten tussen verschillende oppervlakken, zoals lichte deuren tegen donkere muren, helpen bij het oriënteren in huis.

Technologische hulpmiddelen zoals alarmsystemen met geluidssignalen en deurintercoms met video kunnen ook van grote waarde zijn. Een alarmsysteem kan waarschuwen voor gevaarlijke situaties, terwijl een deurintercom met video de persoon in staat stelt om te zien wie er voor de deur staat, zelfs als ze niet kunnen horen wie er aanbelt.

MantelzorgwoningAanpassingen voor meer gemak en comfort

Naast structurele aanpassingen zijn er ook verschillende manieren om de inrichting van een mantelzorgwoning aan te passen om het dagelijks leven gemakkelijker te maken voor zowel de persoon met beperkingen als de mantelzorger.

Het is bijvoorbeeld handig om de belangrijkste leefruimtes, zoals de slaapkamer, badkamer en keuken, op dezelfde verdieping te hebben, zodat de persoon met beperkingen niet te veel hoeft te lopen. Daarnaast kunnen hulpmiddelen zoals handgrepen en beugels in de badkamer en de keuken het zelfstandig functioneren vergemakkelijken.

Lees ook:  De sleutel tot jouw droomhuis: Woning kopen in Zoetermeer

Het is ook belangrijk om rekening te houden met ergonomie bij het kiezen van meubels en apparaten. Kies bijvoorbeeld voor meubels met verstelbare hoogtes en apparaten met eenvoudige bedieningselementen.

Enkele doorgaans goede aanpassingen voor een mantelzorg woning

  • Installeer een inloopdouche met antislipvloer en handgrepen voor extra veiligheid
  • Maak gebruik van verhoogde toiletten met beugels om het opstaan ​​en zitten gemakkelijker te maken
  • Investeer in een verstelbaar bed met comfortabele matras voor een goede nachtrust
  • Zorg voor voldoende verlichting in alle kamers, inclusief nachtlampjes voor veiligheid ’s nachts
  • Creëer een goed georganiseerde en toegankelijke keuken met lage planken en lades voor gemakkelijke toegang tot keukengerei en voedsel

Affectieschade

Als mantelzorger is het belangrijk om te weten dat er in Nederland wettelijke regelingen zijn met betrekking tot affectieschade. Dit houdt in dat naasten van iemand die ernstig letsel heeft opgelopen of is overleden als gevolg van bijvoorbeeld een medische fout, recht hebben op een vergoeding voor het verdriet en de emotionele pijn die ze hebben geleden. Het is belangrijk om je hierover te informeren en indien nodig juridisch advies in te winnen. Meer lezen over affectieschade

Het inrichten van een mantelzorgwoning vereist zorgvuldige planning en aanpassingen op maat van de specifieke behoeften van de persoon met beperkingen. Door structurele aanpassingen en doordachte inrichting kunnen zowel de persoon met beperkingen als de mantelzorger een veilige, comfortabele en functionele leefomgeving creëren. Vergeet ook niet om je te informeren over wettelijke regelingen zoals affectieschade om je rechten als mantelzorger te kennen.

Meggie Houben

Meggie Houben

Hallo, ik ben Meggie! In 2012 ben ik afgestudeerd van hogeschool Zuyd, waar ik de opleiding interieurdesign heb gedaan. Ik heb een passie voor het tot leven brengen van een ruimte. Of dat nu een winkelruimte, een woonkamer of een badkamer is! Daarnaast schrijf ik veel om anderen te inspireren. Dit doe ik ook online! Tijdens mijn carrière heb ik geleerd om verschillende tools in te zetten om producten en ideeën tot leven te laten komen op websites. Ik ben ook een alleenstaande moeder van 2 stoere jongens! Joeri (5) en Casper (3). Zij hebben mij geïnspireerd om op betertarief.nl de allerbeste prijsjes te zoeken voor alledaagse huis, tuin en keuken middelen, accessoires en gadgets die het leven leuker en makkelijker maken!