Het is niet fijn als je tijdens een hete zomerse dag op jouw kamer op zolder wordt uitgekookt. Zeker als je hier slaapt, weet je hoe het is om zwetend wakker te worden. Gelukkig bestaan er manieren om je zolderkamer wat koel voor jezelf te maken, waardoor de overweldigende zomerhitte iets beter te verdragen wordt. Hieronder vind je enkele tips.

Zorg dat het dak goed is geïsoleerd

Goede isolatie zorgt voor koelheid in de zomer en warmte in de winter. Maar het kan zijn dat jouw dak niet optimaal geïsoleerd is, zoals helaas het geval is bij vele huizen. Kijk dus na of jouw dak goed geïsoleerd is van de binnenkant of van de buitenkant. Isolatie van binnenuit is makkelijk zelf te doen, door isolatieplaten tussen de balken op zolder te plaatsen. Hierdoor wordt het plafond wel een stuk lager – zeker wel 15 centimeter. Door jouw dak van buitenaf te isoleren, wordt het isolatiemateriaal niet onderbroken door de balken tegen het dak, waardoor je over het algemeen beter geïsoleerd zit.

Het laten plaatsen van zonnepanelen op het dak helpt hierbij, omdat deze als extra isolatie fungeren. Ga daarom een keer kijken naar zonnepanelen in Almere. Hier is het erg populair om zonnepanelen aan te schaffen, dus hier kun je het beste langs gaan als je een keer wilt inventariseren.

zonnepanelen almere

Weer warme lucht en zonlicht

Een algemeen feit is dat warme lucht opstijgt. Om deze reden is het ook altijd een stuk warmer op zolder dan beneden. Als je de deur of het luik dichthoudt, zorg je ervoor dat de warmte niet op kan stijgen en dus beneden blijft.

Zonlicht zelf brengt heel veel warmte met zich mee. Voor een koelere zomerkamer is het dus verstandig om de zon te weren. Gebruik verduisterende gordijnen of rolluiken, zodat het zonlicht niet naar binnen kan komen. Welke soort verduistering je nodig hebt voor jouw ramen, hangt ervan af of je een schuin dak hebt of een dakkapel. Bij een dakkapel is alles mogelijk, terwijl een schuin dak alleen gebruik kan maken van een rolluik.

zonnepanelen almere

Ventilatie is belangrijk

Op het moment dat je in een kamer zit, warm je de lucht erin al op. Met goede ventilatie kan je deze warme lucht afvoeren of rondcirculeren, waardoor de lucht koeler wordt. Let hierbij wel op het feit dat het buiten soms warmer is dan binnen. In dit geval is het beter om de ramen op de kamer dicht te houden, zodat warme lucht niet van buiten naar binnen kan komen. Gebruik in de plaats daarvan een goede airco of ventilator. Deze kan je laten installeren in je kamer, maar je kunt ook gewoon een mobiele airco gebruiken.

Bekijk ook De groei van zonnepanelen

Lees ook:  Help, hoe richt ik mijn kleine huis in?
Meggie Houben

Meggie Houben

Hallo, ik ben Meggie! In 2012 ben ik afgestudeerd van hogeschool Zuyd, waar ik de opleiding interieurdesign heb gedaan. Ik heb een passie voor het tot leven brengen van een ruimte. Of dat nu een winkelruimte, een woonkamer of een badkamer is! Daarnaast schrijf ik veel om anderen te inspireren. Dit doe ik ook online! Tijdens mijn carrière heb ik geleerd om verschillende tools in te zetten om producten en ideeën tot leven te laten komen op websites. Ik ben ook een alleenstaande moeder van 2 stoere jongens! Joeri (5) en Casper (3). Zij hebben mij geïnspireerd om op betertarief.nl de allerbeste prijsjes te zoeken voor alledaagse huis, tuin en keuken middelen, accessoires en gadgets die het leven leuker en makkelijker maken!