Herenhuizen vinden hun oorsprong ver terug in het verleden. Zo zijn er veel gebouwd aan de Amsterdamse grachten in de 17e eeuw. In die tijd werden ze gezien als grote, deftige en royale woningen, waar alleen de rijken in woonden. Dit beeld is tot op het heden vrijwel onveranderd gebleven. Maar wat is het aan deze huizen dat zorgt voor de dergelijke luxe die ze uitstralen? Hieronder leest u meer over de kenmerken en de geschiedenis van de herenhuizen in Nederland.

herenhuis

De kenmerken van een herenhuis

Het kan zijn dat een herenhuis vrij staat van andere huizen buiten een stad, maar soms zijn ze ook te zien als rijtjeshuizen, zoals aan de Amsterdamse grachten. De huizen zijn goed te herkennen aan de typerende hoge gootlijn en hoge plafonds. Dit werd gedaan om ruimte te geven voor hoge statige glasramen, zodat er zo veel mogelijk natuurlijk licht kon worden binnengelaten. Daarnaast hebben de woningen vaak de voordeur in het midden uitgelijnd met de ramen eromheen. Herenhuizen hebben minimaal twee verdiepingen met een zolder erbovenop, waardoor het huis veel woonruimte heeft. Lees hier hoe je een herenhuis groen maakt!

Het schuin lopende schilddak begint pas bij de zolder, waardoor de twee verdiepingen optimale ruimte hebben. De vaststaande huizen zijn vaak net iets anders dan de losstaande herenhuizen. Zo kunnen vrijstaande huizen kiezen voor een dakkapel of twee op de derde verdieping. Vaststaande huizen hebben daarentegen bijna allemaal aan de bovenkant een trapgevel, klokgevel, halsgevel of lijstgevel. Dit zorgt voor de unieke vorm van de huizen.

herenhuis

De geschiedenis achter de herenhuizen

De historie achter de herenhuizen van Nederland begint bij de uitbreidingen van Amsterdam die plaatsvonden in de 17e eeuw. Deze uitbreiding ontstond als een gevolg van meerdere factoren, zoals de oprichting van de VOC, de toevloed van immigranten, de stichting van de Wisselbank en de groeiende handel in het Midden-Oosten. Tijdens de expansie werden de grachten gebouwd rond de oude stad, met de bedoeling om de rijken aan te trekken.

Om deze rijke inwoners huisvesting te bieden, werden de herenhuizen gebouwd. Toen er nog meer ruimte nodig was in de 18e eeuw, werden deze huizen verhoogd. Dit komt omdat het te duur was om de huizen te verbreden, aangezien er belasting werd geheven aan de hand van de breedte van het huis.

Nu een herenhuis kopen

Tegenwoordig zijn veel van deze herenhuizen voor een forse prijs te koop. Toch hoeft een herenhuis geen rib uit het lijf te kosten. Zo kunt u een herenhuis vinden buiten de grote steden voor een degelijke prijs. Zo kun je bijvoorbeeld in Heerlen een herenhuis kopen bij een makelaar in Heerlen vanaf anderhalve ton. Deze prijs is afhankelijk van de ligging, het aantal kamers, de bouwperiode en de perceeloppervlakte van het huis.

Lees ook:  Welke bijzondere woningen staan er te koop?
Meggie Houben

Meggie Houben

Hallo, ik ben Meggie! In 2012 ben ik afgestudeerd van hogeschool Zuyd, waar ik de opleiding interieurdesign heb gedaan. Ik heb een passie voor het tot leven brengen van een ruimte. Of dat nu een winkelruimte, een woonkamer of een badkamer is! Daarnaast schrijf ik veel om anderen te inspireren. Dit doe ik ook online! Tijdens mijn carrière heb ik geleerd om verschillende tools in te zetten om producten en ideeën tot leven te laten komen op websites. Ik ben ook een alleenstaande moeder van 2 stoere jongens! Joeri (5) en Casper (3). Zij hebben mij geïnspireerd om op betertarief.nl de allerbeste prijsjes te zoeken voor alledaagse huis, tuin en keuken middelen, accessoires en gadgets die het leven leuker en makkelijker maken!