In de soms verstikkende hitte van de zomerdagen, is het fijn om toevlucht te kunnen zoeken tegen de zon onder een parasol. Door het creëren van schaduw kan je buiten zitten zonder de directe hitte van het zonlicht te voelen. Parasols zijn er in verschillende kleuren en maten, maar ook in meerdere vormen. Zo heb je een ronde parasol en een rechthoekige parasol. Over het algemeen is de keuze voor de een of de ander een kwestie van smaak, maar wist je dat er voordelen zitten aan het gebruik van een rechthoekige parasol die een ronde parasol niet heeft?

rechthoekige parasol

Goede aansluiting op muren

Als een doek rechte zijdes heeft, kan deze goed aansluiten op een muur, een luifel of een andere parasol. Je kunt een rechthoekige parasol kopen met een voet in het midden, zodat deze verplaatsbaar is, maar je kunt er ook een kopen die vastzit aan de muur. Deze muurparasol is erg handig als je geen ruimte hebt voor een voet die veel plek in beslag neemt. Daarnaast is deze parasol goed verstelbaar doordat de arm, waarmee deze aan de muur zit, kan draaien. Het is echter niet mogelijk om de parasol verder dan de muur te verplaatsen, waardoor deze vrij gelimiteerd is in het gebruik.

rechthoekige parasol

Groter schaduwoppervlak

Een vierkante en een ronde parasol met dezelfde diameter hebben niet hetzelfde schaduwoppervlak. Bij een ronde parasol worden namelijk de hoeken weggehaald, waardoor het totale oppervlak kleiner wordt. Daarom is het beter om te kiezen voor een rechthoekige of een vierkante parasol als je zoveel mogelijk zonlicht wilt weren. Dit is vooral handig als je jouw houten tuinmeubelen wilt beschermen tegen de zon. Veel mensen weten namelijk niet dat veel zonlicht slecht is voor hout, omdat het zo sneller verkleurt en uitdroogt.

rechthoekige parasol

Past beter bij tafels

Hoe praktisch is een ronde parasol nu als je een rechthoekige tafel in de tuin hebt staan. Als je namelijk aan een van de hoeken of uiteindes van de tafel zit, dan zit je waarschijnlijk ook meteen in de zon. Een rechthoekige parasol bedekt in dit geval de hele tafel in schaduw, zodat je overal kan zitten zonder last te hebben van de zon.

Beter voor boven het balkon

Een rechthoekige parasol is om dezelfde reden ook beter voor op het balkon. Door de vorm kan de parasol het hele balkon goed bedekken. In dit geval moet er echter iets anders worden bedacht voor de voet van de parasol, aangezien een normale voet te veel ruimte inneemt. Een oplossing hiervoor komt in de vorm van de zweefparasol, waarbij de voet niet midden onder de parasol staat, maar aan de zijkant. Zo kan je deze dus op de reling van het balkon plaatsen, waardoor je veel ruimte kunt besparen.

Lees ook:  3 tips voor het creëren van een romantische slaapkamer
Meggie Houben

Meggie Houben

Hallo, ik ben Meggie! In 2012 ben ik afgestudeerd van hogeschool Zuyd, waar ik de opleiding interieurdesign heb gedaan. Ik heb een passie voor het tot leven brengen van een ruimte. Of dat nu een winkelruimte, een woonkamer of een badkamer is! Daarnaast schrijf ik veel om anderen te inspireren. Dit doe ik ook online! Tijdens mijn carrière heb ik geleerd om verschillende tools in te zetten om producten en ideeën tot leven te laten komen op websites. Ik ben ook een alleenstaande moeder van 2 stoere jongens! Joeri (5) en Casper (3). Zij hebben mij geïnspireerd om op betertarief.nl de allerbeste prijsjes te zoeken voor alledaagse huis, tuin en keuken middelen, accessoires en gadgets die het leven leuker en makkelijker maken!