Het opruimen van je huis is geen leuk klusje, maar het geeft wel een goed gevoel wanneer het uiteindelijk is gedaan. Als je het regelmatig aanpakt, hoeft het helemaal niet veel tijd te kosten. Weet je niet zo goed hoe je het moet aanpakken? Lees dan in deze blog een aantal tips over het organiseren en opruimen van je huis.

Huis opruimen

Bepaal wat er weg kan

Voordat je je huis kunt gaan organiseren, dient het eerst opgeruimd te worden. Met opruimen wordt niet bedoeld iets netjes wegleggen of opbergen, maar je gaat kijken welke dingen nu echt weg kunnen. Voor afval kun je het beste een container huren.

 

Opruimplek leeg maken

Het is belangrijk om de dingen die je gaat opruimen compleet leeg te maken. Als je gewoon een lade of een kast opentrekt en je laat de spullen er in liggen, is de verleiding groter dat je bij keuzestress het product gewoon in de lade laat liggen. De verleiding van laten liggen is groter dan het product weg ook echt weg doen. Terwijl als je je opruimplek volledig leegmaakt, dan leg je het minder snel terug. Dit zorgt er voor dat je opruimsessie meer effectief is en dat je het de volgende maand niet opnieuw hoeft te doen.

 

Begin met de dingen die het meeste in de weg liggen

Het fijnste is natuurlijk om de allergrootste rotzooi eerst op te ruimen. Dit ligt het meeste in de weg en begint je ook in dingen te belemmeren. Je kan bijvoorbeeld niet de vloer schoonmaken, omdat er allerlei dozen staan met spullen. Kijk hier bij goed naar waar je het meest komt en zorg dan dat die plekken eerst worden opgeruimd.

Huis opruimen

Oppervlaktes leeg houden

Als het huis dan is opgeruimd en schoongemaakt, kun je beginnen met het organiseren van je huis. Probeer oppervlaktes hierbij zo goed mogelijk leeg te houden. Met oppervlakte wordt bedoeld bijvoorbeeld een tafel, bureau of een keukenblad. Dit zijn plekken waar vaak activiteiten gedaan worden, zoals koken of thuiswerken, etc. Het is dan niet handig als er van alles opstaat. Als er wel van allerlei spullen opstaan, lijkt het alsof de hele ruimte druk en rommelig is.

 

Geef alles een vaste plek

Tijdens het organiseren van je huis is het belangrijk dat je alle spullen een vaste plek geeft. Zo weet je alles makkelijk en snel te vinden. Ga voor je zelf eens na of jouw spullen liggen waar je je ook aankleed en of je schrijfgerei wel op je bureau ligt.

 

Besteed regelmatig tijd om je huis op te ruimen en te organiseren

Spullen die opgeruimd zijn, worden uiteindelijk toch weer een keertje rommel. Het is daarom belangrijk dat je vaker tijd vrij maakt om je huis opnieuw op te ruimen en te organiseren. Dit kun je in één keer doen, maar hoeft natuurlijk niet. Je zou ook ruimte voor ruimte kunnen werken. Daarnaast is het zo dat er regelmatig nieuwe spullen worden gekocht die ook ergens opgeborgen moeten worden in het huis. Dit allemaal zorgt er niet voor dat je huis goed is opgeruimd en georganiseerd, maar ook dat je hoofd weer is geleegd.

Lees ook:  De voordelen van kamerplanten
Meggie Houben

Meggie Houben

Hallo, ik ben Meggie! In 2012 ben ik afgestudeerd van hogeschool Zuyd, waar ik de opleiding interieurdesign heb gedaan. Ik heb een passie voor het tot leven brengen van een ruimte. Of dat nu een winkelruimte, een woonkamer of een badkamer is! Daarnaast schrijf ik veel om anderen te inspireren. Dit doe ik ook online! Tijdens mijn carrière heb ik geleerd om verschillende tools in te zetten om producten en ideeën tot leven te laten komen op websites. Ik ben ook een alleenstaande moeder van 2 stoere jongens! Joeri (5) en Casper (3). Zij hebben mij geïnspireerd om op betertarief.nl de allerbeste prijsjes te zoeken voor alledaagse huis, tuin en keuken middelen, accessoires en gadgets die het leven leuker en makkelijker maken!