Hygge is vergelijkbaar met onze Nederlandse gezelligheid of het Duitse Gemütlichkeit, een warme en gezellige levensstijl. Hygge is een belangrijk onderdeel van de Deense cultuur sinds begin 1800, toen verscheen het woord voor het eerst in de geschreven taal.

Hygge is een gevoel

Hygge is dus geen inrichtingsstijl, maar het is een mindset, een gevoel van comfort, knusheid en tevredenheid. Naast inrichting, zijn er veel manieren om deze Deense manier van leven over te nemen. Vooral als het kouder wordt hebben we allemaal wat “knusheid” nodig in ons leven. Een van de belangrijkste onderdelen van hygge levensstijl is echter de manier waarop je je huis inricht voor optimaal geluk en gezondheid.

Thuis is bedoeld voor comfort, maar hygge levensstijl is meer dan een lekker dekentje op je bank. Aan een hygge huis draagt alles bij, van heerlijke warme pantoffels tot een lichtsnoer op het terras. Ook geuren, geluiden, texturen, smaken en kleuren waar jij van houdt, dragen bij aan een hygge huis.

Hygge kan ook verder gaan dan spullen, het kan de hond zijn dat in de mand ligt te slapen, je favoriete boek waarmee je in bed kruipt. Hygge is persoonlijk en waardevol, volledig uniek voor iedereen.

Om de hygge mindset te implementeren kun je een kijkje nemen bij de experts over mindset, mindsetters Dominique-nelissen

mindsetters dominique-nelissen

Hygge in huis

Jij bent de enige die weet wat jouw innerlijke hygge gevoel geeft. Er zijn echter zeker een aantal algemene dingen die je mee kunt nemen om je hygge huis in te richten.

Hier zijn enkele voorbeelden:

Laat je favoriete boeken zien

Een goed boek is een van de punten van hygge, vooral in de koude maanden als de mensen binnen zitten. Als je favoriete boeken laten zien, door ze uit te stallen in de woonkamer, voegt een gezellig element aan je huis toe.

Houd het netjes

Rommel kan ervoor zorgen dat je minder goed kunt ontspannen. Houdt alles netjes georganiseerd en opgeruimd. Probeer minimalisme toe te passen, minder is meer.

Gebruik natuurlijke elementen

Tijdens de koudere maanden is er misschien niet veel groen buiten, maar dat weerhoudt de hygge-beoefenaars er niet van om het naar binnen te halen om hun huis op te fleuren.

Hout is een ander materiaal dat helpt de natuur in huis te halen voor een gezelliger, vrolijker gevoel. Houten vloeren, meubels of decor kunnen ons helpen om ons dichter bij de natuur te voelen, wat een belangrijk onderdeel is van de hygge levensstijl.

Breng meer natuurlijke elementen in huis, zoals stukken met structuur, veel klei, onafgewerkt hout en vers groen.

Lees ook:  Oud combineren met nieuw: zo doe je dat
Meggie Houben

Meggie Houben

Hallo, ik ben Meggie! In 2012 ben ik afgestudeerd van hogeschool Zuyd, waar ik de opleiding interieurdesign heb gedaan. Ik heb een passie voor het tot leven brengen van een ruimte. Of dat nu een winkelruimte, een woonkamer of een badkamer is! Daarnaast schrijf ik veel om anderen te inspireren. Dit doe ik ook online! Tijdens mijn carrière heb ik geleerd om verschillende tools in te zetten om producten en ideeën tot leven te laten komen op websites. Ik ben ook een alleenstaande moeder van 2 stoere jongens! Joeri (5) en Casper (3). Zij hebben mij geïnspireerd om op betertarief.nl de allerbeste prijsjes te zoeken voor alledaagse huis, tuin en keuken middelen, accessoires en gadgets die het leven leuker en makkelijker maken!