De energierekening is voor veel mensen een flinke kostenpost. Zeker nu de energieprijzen de pan uit rijzen, is het extra belangrijk om te besparen. Gelukkig zijn er tal van manieren om je energieverbruik te verminderen, zonder dat je inlevert aan comfort. In deze blog bespreken we 5 tips waarmee je direct kunt besparen op je energierekening. Na het lezen van deze tips kun je meteen aan de slag en bespaar je direct op je energierekening.

Besparen op je energierekening hoeft niet duur te zijn

Veel mensen denken dat besparen op je energierekening een dure investering is, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Natuurlijk kun je zonnepanelen advies inwinnen bij een expert om direct te besparen op je energierekening. Toch bespaar je direct op je energierekening met kleine handelingen. Hierdoor hoef je niet enorm veel te investeren en kun je toch direct beginnen met besparen.

Besparen met LED-verlichting

Een van de grootste energievreters in huis is verlichting. Vervang daarom gloeilampen en halogeenlampen door energiezuinige LED-lampen. LED-lampen verbruiken tot wel 80% minder energie en gaan ook nog eens veel langer mee. Kies bij het kopen van LED-lampen voor exemplaren met een hoog lumen-aantal, zodat je evenveel licht hebt als met traditionele lampen.

Besparen op je energierekening, zet je apparaten uit

Veel apparaten verbruiken stroom, zelfs als ze in stand-by modus staan. Dit sluipverbruik kan aardig oplopen. Schakel daarom apparaten altijd volledig uit wanneer je ze niet gebruikt. Je kunt hiervoor een stekkerdoos met schakelaar gebruiken. Ook is het handig om apparaten die je vaker gebruikt, zoals de televisie en computer, op een tijdschakelaar te zetten. Je zult versteld staan hoe je met deze tip direct bespaart op je energierekening.

Gebruik alternatieven voor de verwarming

De verwarming is een van de grootste energieverbruikers in huis. Door de thermostaat een paar graden lager te zetten, bespaar je direct op je energierekening. Probeer de thermostaat in de winter op 15 graden te zetten en in de zomer te genieten van de warme zon. Is het koud? Trek dan een extra trui aan of pak een deken in plaats van de verwarming hoger te zetten. De verwarming die door gasverbruik verwarmt, is de hoogste kostenpost op je energierekening. Met deze alternatieven kun je direct besparen op je energierekening.

Alternatieven om energie te besparen

Hou de warmte binnen en de kou buiten

Goede isolatie is essentieel om warmte in je huis te houden en kou buiten. Zorg er dus voor dat je spouwmuren, dak en vloer goed geïsoleerd zijn. Is je isolatie verouderd? Overweeg dan om de isolatie te laten vervangen. Echter is het inschakelen van een isolatie installateur net als een zonnepanelen installateur een besparing op je energierekening voor de lange termijn. Als je direct wilt besparen op je energierekening kunnen ook kleine maatregelen, zoals tochtstrips bij deuren en ramen, een groot verschil maken.

Bespaar met douchen en wassen

Ook op water kun je besparen. Neem kortere douches en kies voor een waterbesparende douchekop. Was daarnaast je kleren op een lagere temperatuur en vul de wasmachine en vaatwasser pas als ze helemaal vol zijn. Heb je geen afwasmachine dan helpt het om de vat koud voor te spoelen en een sopje te maken waarin je de voorgespoeldde vaat afwast. Voor warm water gebruik je niet alleen water, maar ook gas. Door deze tips op te volgen bespaar je dus niet alleen op je waterverbruik, maar ook op je gasverbruik.

Lees ook:  De waarde van je woning verhogen

Toch besparen op je energierekening?

Door over te stappen naar groene energie, bespaar je niet alleen op je energierekening, maar help je ook het milieu mee. Steeds meer energieleveranciers bieden groene stroom- en gas aanbiedingen aan. Zonnepanelen, warmtepompen en goede isolatie zijn maatregelen die voor veel mensen een behoorlijke investering is, maar op de lange termijn zich laat terugverdienen. Tegenwoordig kun je bij meerdere bedrijven vrijblijvend offertes aanvragen en hoef je niet direct diep in de buidel te tasten. Kies je ervoor om direct te besparen op je energierekening en later te investeren in duurzame energie, dan zal de waarde van je woning ook toenemen.

Meggie Houben

Meggie Houben

Hallo, ik ben Meggie! In 2012 ben ik afgestudeerd van hogeschool Zuyd, waar ik de opleiding interieurdesign heb gedaan. Ik heb een passie voor het tot leven brengen van een ruimte. Of dat nu een winkelruimte, een woonkamer of een badkamer is! Daarnaast schrijf ik veel om anderen te inspireren. Dit doe ik ook online! Tijdens mijn carrière heb ik geleerd om verschillende tools in te zetten om producten en ideeën tot leven te laten komen op websites. Ik ben ook een alleenstaande moeder van 2 stoere jongens! Joeri (5) en Casper (3). Zij hebben mij geïnspireerd om op betertarief.nl de allerbeste prijsjes te zoeken voor alledaagse huis, tuin en keuken middelen, accessoires en gadgets die het leven leuker en makkelijker maken!