Op het moment dat je gaat verhuizen en er tussen huizen gewisseld wordt, kun je te maken krijgen met de bijleenregeling. Het “bijlenen” in het woord bijleenregeling slaat op het aangaan van een nieuwe hypotheek. Ga je jouw oude huis verkopen en een andere woning kopen? De bijleenregeling geldt wanneer je het oude huis verkoopt en vervolgens geld overhoudt nadat de eigen woningschuld is afgelost. Deze zogeheten eigen woningschuld is het gedeelte van een hypotheek dat gebruikt is om een woning aan te kopen waar rente over mag worden afgetrokken. Houd je geld over nadat de eigen woningschuld is afgelost? Dan staat dit ook wel bekend als overwaarde. Dat klinkt vrij ingewikkeld, maar het is eigenlijk heel makkelijk. Zoals het wel vaker ingewikkeld lijkt bij de belastingdienst.

bijleenregeling

Nieuwe hypotheek

Heb je overwaarde, dan mag je van de hypotheek die je gebruikt voor je nieuwe huis alleen rente aftrekken van die hypotheek minus de overwaarde. Dus stel je hebt 80.000 euro aan overwaarde van je vorige huis, en je nieuwe huis heeft een hypotheek van 300.000. Dan mag je over (300.000-80.000) slechts 220.000 rente aftrekken. Ergens ook wel logisch natuurlijk, want het rente aftrekken is bedoeld om jou (en banken) te ondersteunen met je hypotheek.

Niet alleen rekenen

Om te voorkomen dat je dit soort regelingen mist of niet goed in de gaten hebt, kun je ervoor zorgen dat iemand je helpt. Normaal heeft een boekhouder dit soort regelingen goed in de gaten en kunnen ze ervoor zorgen dat jij het beste voordeel haalt uit alles wat de fiscus aanbiedt. Ook als je een makelaar in Limburg regelt die ervaring heeft, dan zullen zij zeker ook verstand hebben van dit soort fiscale zaken. Zo voorkom je gaten waar je in kunt vallen omdat je niet over de juiste kennis beschikt. Bij situaties en gebieden waar veel geld in omloop gaat loont het vrijwel altijd om een samenwerking aan te gaan met iemand die de juiste paden weet te bewandelen binnen deze gebieden.

bijleenregeling

Bijleenregeling met een partner

Voor de belastingdienst maakt het in veel gevallen vooral uit of je een fiscale partner hebt. Dat hoeft niet altijd je echte (romantische) partner te zijn. Indien je voor de belastingdienst een fiscale partner hebt, met deze partner een gezamenlijke eigen woning hebt verkocht en samen een nieuwe woning koopt, veranderd de situatie ook weer. Dan moet er namelijk rekening worden gehouden met elkaars eigenwoningreserve. De eigenwoningreserve is weer de overwaarde van je oude woning plus eventuele eerder ontstane overwaarde bij het verkopen van een woning.

bijleenregeling

Contact met de belastingdienst

Niet zeker van je zaak en wil je contact met een werknemer van de belastingdienst? De belastingtelefoon staat vaak roodgloeiend, maar uiteindelijk zijn er wel medewerkers die je vragen kunnen beantwoorden. Om de belastingdienst te bereiken kun je het volgende nummer bellen: 0800-0543. Bel je vanuit het buitenland? Dan kun je bellen naar +31-555-385-385.

Bekijk ook 

Lees ook:  Voordelen van een draaibaar tv beugel
Meggie Houben

Meggie Houben

Hallo, ik ben Meggie! In 2012 ben ik afgestudeerd van hogeschool Zuyd, waar ik de opleiding interieurdesign heb gedaan. Ik heb een passie voor het tot leven brengen van een ruimte. Of dat nu een winkelruimte, een woonkamer of een badkamer is! Daarnaast schrijf ik veel om anderen te inspireren. Dit doe ik ook online! Tijdens mijn carrière heb ik geleerd om verschillende tools in te zetten om producten en ideeën tot leven te laten komen op websites. Ik ben ook een alleenstaande moeder van 2 stoere jongens! Joeri (5) en Casper (3). Zij hebben mij geïnspireerd om op betertarief.nl de allerbeste prijsjes te zoeken voor alledaagse huis, tuin en keuken middelen, accessoires en gadgets die het leven leuker en makkelijker maken!

2 Comments

Leave a Reply