Wie niet weet dat de huizenmarkt geëxplodeerd is heeft zelf geen huis of is niet op zoek geweest naar een huis de afgelopen jaren. Voor alle andere mensen is het namelijk ontzettend duidelijk: Er is iets kapot op de markt. Niet zo raar dat starters en overige kopers soms wanhopig op zoek gaan naar alternatieven voor een huis van normale omvang. Tiny houses, nieuwbouw, monument subsidie voor een oud pand, niets is te gek. Een klushuis kopen is ook onderdeel van deze opties. Vaak is een klushuis te koop voor een prijs waarvoor je drie jaar geleden nog een volledig gerenoveerde woning kon krijgen. Met dat in het achterhoofd lijkt een klushuis kopen soms de betere optie. Eerlijk is eerlijk, je kunt er ook wel een paar tienduizenden euro’s mee uitsparen als je iets zelf gaat opknappen, maar beschik je wel over de skills die nodig zijn om zo’n groot project aan te pakken?

klushuis

Alles is te leren

Laten we eerlijk zijn, alles is te leren. Je kunt tegenwoordig via YouTube voor vrijwel elke techniek een instructiefilmpje vinden die stap voor stap uitlegt hoe je aan de slag moet gaan. Voel jij je hier niet veilig bij en heb je liever hands on ervaring? Dan heb je een goede mogelijkheid bij een cursus op bijvoorbeeld een MBO opleiding. Dit zijn geen complete opleidingen, maar cursussen die speciaal gericht zijn op een enkele vaardigheid. Zo kun je leren verven, stuken, en meer. Wat je ook besluit te doen en bij te leren, over het algemeen geldt nog altijd dat je sommige dingen beter aan echte vakmensen over kunt laten. Hun ervaring draagt bij aan bijvoorbeeld het goed leggen van elektrische verbindingen in het huis. Zo voorkom je dat door jouw onkunde je klushuis in een blushuis veranderd. Ook wel zo handig. Ga je beginnen aan je dak? Lees dan hier 3 tips!

klushuis

Bij een klushuis moet je het hebben van je netwerk

Waar oom Robbert misschien goed is in vloeren leggen, kan tante Marja als geen ander verven. Wanneer je alles in je eentje wilt doen, ga je nog een hele lange weg voor de boeg hebben. Maak dus gebruik van je netwerk! Voor het leren van nieuwe vaardigheden en het sneller bewoonbaar maken van kamers heb je vast en zeker ook familie en vrienden die bij willen schieten en een dagje komen klussen.

klushuis

Het financiële plaatje

Ben je bereid om tijd te investeren om nieuwe dingen bij te leren en heb je het geduld om langzaam je huis zelf af te maken? Door een beetje risico te nemen en een goed plan van aanpak op tafel te leggen (met hulp) zou je het zomaar eens voor elkaar kunnen krijgen. Wat dan nog resteert is ook heel belangrijk, namelijk het financiële plaatje afmaken. Plan goed in hoeveel de complete renovatie gaat kosten, zelfs als je alles zelf zou willen doen. Een elektricien, een loodgieter, materialen zoals houten planken, verf, steunbalken, noem maar op. Heb je een plaatje gemaakt, gooi er dan nog eens zo’n 10% aan onvoorziene kosten bovenop en je kunt zelfverzekerd aan de slag. En, niet vergeten, de aanhouder wint!

Lees ook:  Hoe bouw je een eigen fitnessruimte in huis
Meggie Houben

Meggie Houben

Hallo, ik ben Meggie! In 2012 ben ik afgestudeerd van hogeschool Zuyd, waar ik de opleiding interieurdesign heb gedaan. Ik heb een passie voor het tot leven brengen van een ruimte. Of dat nu een winkelruimte, een woonkamer of een badkamer is! Daarnaast schrijf ik veel om anderen te inspireren. Dit doe ik ook online! Tijdens mijn carrière heb ik geleerd om verschillende tools in te zetten om producten en ideeën tot leven te laten komen op websites. Ik ben ook een alleenstaande moeder van 2 stoere jongens! Joeri (5) en Casper (3). Zij hebben mij geïnspireerd om op betertarief.nl de allerbeste prijsjes te zoeken voor alledaagse huis, tuin en keuken middelen, accessoires en gadgets die het leven leuker en makkelijker maken!

One Comment

Leave a Reply