Vrijwel elke soort architectuur heeft een functie. Hoogbouw is begonnen om de toenemende hoeveelheid mensen in een stad te faciliteren, en zo zijn vrijstaande huizen steeds meer een luxegoed geworden. Met tekorten die blijven toenemen, vooral in stadscentra, worden sommige gebouwen ook steeds meer een luxegoed. Een maisonnette kun je zien als iets wat midden in de stad inmiddels ook zo’n luxegoed is. Nooit van gehoord? Een maisonnette is een woning in een grotere (hoogbouw)woning waarbij je twee verdiepingen voor jezelf hebt in je appartement. Zo’n soort woningen staan ook wel bekend als een DUPLEX of maisonnette wonignen

Oude architectuur versus moderne architect

Maisonnettes zijn geen nieuwe soort woningen. Toch zit er een groot verschil tussen de maisonnettes van vroeger en die van nu. Waar ze vroeger vooral een noodoplossing waren, is dit ook te zien in de oude constructies van beton en grijze galerijen. Moderne maisonnettes zijn helemaal niet zo grijs meer, maar vaak uitgewerkt in de hedendaagse populaire stijl. Op het moment is dat bijvoorbeeld zwart staal en visgraat patronen. Een moderne maisonnette kan zo bijvoorbeeld de keuken/eetkamer op de begane grond hebben, en een woonkamer met uitkijk op de buitenwereld op de eerste verdieping. Zo wordt er met een moderne architect gecaterd naar de wensen en luxe vraagstukken van de moderne samenleving.

Voor- en nadelen van wonen in een maisonnette woning

De voordelen van een maisonnette woning zijn uiteraard onder andere de ruimte die je hebt vergeleken met een studio of een klein appartement. De ruimte is vaak groter doordat je twee keer eenzelfde hoeveelheid aan ruimte op een verdieping hebt. Ook kun je deze twee ruimtes makkelijk gescheiden houden dankzij een trap. Dit maakt het vaak goed genoeg voor kleine gezinnen en luxe voor een alleenstaande. Een nadeel is dat een maisonnette door de trap dus vaak niet zo goed toegankelijk is, en dat je alsnog regelmatig met buren (en hun geluid) te maken hebt. Het plezier in een maisonnette is sterk afhankelijk van de geluidsisolatie omdat je gezamenlijk in een groter complex zit.

Ervaringen met een maisonnette

Ervaringen met het wonen in een maisonnette verschillen natuurlijk sterk. Niet alleen de architectuur en het bouwjaar van een soortgelijke woning kunnen bepalen hoeveel vreugde men haalt uit het wonen in een DUPLEX. Ook de wensen van de individu bepalen het woongenot sterk. Een tweelaagswoning (of meer) in het centrum dicht bij de cafés wordt vaak als gezellig ervaren. Een zelfde soort woning in een ietwat kille nieuwbouwwijk een heel stuk minder. Dit is vaak ook de reden waarom een makelaar wordt ingehuurd om te helpen zoeken op basis van de wensen van de kopers/huurders. De locatie maakt tenslotte minstens zoveel uit als de samenstelling van de woning zelf. Hierbij moet men wel rekening houden met de kosten. Een woonhuis met een centrale locatie, hoe klein dan ook, zal altijd duurder zijn dan een woonhuis net buiten een stad.

Bekijk ook:

Lees ook:  Een tuinscherm in uw tuin van composiet
Meggie Houben

Meggie Houben

Hallo, ik ben Meggie! In 2012 ben ik afgestudeerd van hogeschool Zuyd, waar ik de opleiding interieurdesign heb gedaan. Ik heb een passie voor het tot leven brengen van een ruimte. Of dat nu een winkelruimte, een woonkamer of een badkamer is! Daarnaast schrijf ik veel om anderen te inspireren. Dit doe ik ook online! Tijdens mijn carrière heb ik geleerd om verschillende tools in te zetten om producten en ideeën tot leven te laten komen op websites. Ik ben ook een alleenstaande moeder van 2 stoere jongens! Joeri (5) en Casper (3). Zij hebben mij geïnspireerd om op betertarief.nl de allerbeste prijsjes te zoeken voor alledaagse huis, tuin en keuken middelen, accessoires en gadgets die het leven leuker en makkelijker maken!