Je huis heeft veel te danken aan zijn dak. Het biedt bescherming tegen regen, sneeuw, zon en andere weersinvloeden. Maar na verloop van tijd begint zelfs het meest robuuste dak tekenen van ouderdom te vertonen. Het is essentieel om te weten wanneer je dak aan vervangen toe is en wat je kunt doen om het in topconditie te houden. In dit artikel gaan we dieper in op de tekenen die erop wijzen dat je dak zijn beste tijd heeft gehad en hoe je hiermee om kunt gaan.

Wanneer weet je dat je dak aan vervanging toe is?

De levensduur van een dak kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type dakbedekking en de klimatologische omstandigheden in jouw regio. Over het algemeen gelden de volgende richtlijnen:

 • Platte daken hebben meestal een kortere levensduur, ergens tussen 25 en 40 jaar
 • Hellende daken hebben over het algemeen een langere levensduur, vaak tussen 60 en 80 jaar

Dit zijn echter slechts algemene schattingen en de daadwerkelijke levensduur van je dak kan variëren.

Signalen dat het tijd is je dak te vervangen

Het is belangrijk om aandacht te besteden aan de volgende signalen die erop kunnen wijzen dat je dak aan vervanging toe is:

1. Vochtplekken

Als je vochtplekken aan de binnenkant van je dak of op het plafond ziet, kan dit een teken zijn dat er problemen zijn met je dakbedekking. Vochtplekken betekenen op lekkages en die kunnen ernstige schade aan je huis veroorzaken.

2. Vochtige lucht in huis

Een klamme, vochtige lucht in huis kan wijzen op een lekkage in het dak. Dit kan leiden tot schimmelvorming, rot en andere vochtgerelateerde problemen in je huis.

3. Lekkages

Het meest voor de hand liggende teken dat je dak aan vervanging toe is, zijn lekkages. Als je waterdruppels of natte plekken opmerkt in je huis, vooral bij hevige regenval. Dan is het tijd om actie te ondernemen.

4. Beschadigd loodwerk

Het loodwerk op je dak, zoals de afdichting rond schoorstenen en andere openingen, kan na verloop van tijd verslijten. Als dit loodwerk beschadigd is, kan water binnendringen en lekkages veroorzaken.

5. Beschadigde dakbedekking

Inspecteer je dak regelmatig op tekenen van schade, zoals scheuren, blaren en plooien. Vooral als je een plat dak hebt. Beschadigingen aan de dakbedekking kunnen leiden tot lekkages en andere problemen.

6. Regelmatige dakreparaties

Als je merkt dat je steeds vaker kleine reparaties moet uitvoeren en lekkages telkens terugkeren, kan dit erop wijzen dat je dakbedekking zijn levensduur heeft bereikt.

Als je een of meer van deze tekenen opmerkt, is het verstandig om niet te lang te wachten en een professioneel dakdekkersbedrijf in te schakelen voor een grondige inspectie.

Dakbedekking renoveren of vervangen?

Wanneer je dak aan vervanging toe is, rijst de vraag of je de bestaande dakbedekking moet renoveren of volledig moet vervangen. Beide opties hebben hun voordelen en het hangt af van de specifieke situatie van je dak. Hier zijn enkele overwegingen:

Dakrenovatie

Een dakrenovatie houdt in dat alleen de beschadigde delen van de dakbedekking worden vervangen en zoveel mogelijk van het bestaande materiaal wordt hergebruikt. Dit is een goede keuze als je dakconstructie nog in goede staat verkeert en alleen de dakbedekking beschadigd is.

Lees ook:  Wonen in een maisonnette woning

Dak vervangen

Bij een dak vervanging wordt de gehele dakbedekking vernieuwd. Dit is nodig als de dakbedekking verouderd is, als er veel schade is die niet gerepareerd kan worden, of als je significante veranderingen aan je dak wilt aanbrengen, zoals het toevoegen van isolatie.

Combineer dak werkzaamheden met andere verbeteringen

Als je toch je dakbedekking laat vervangen, is dit een uitstekende gelegenheid om andere verbeteringen aan je dak aan te brengen. Denk bijvoorbeeld aan het installeren van zonnepanelen om je huis energiezuiniger te maken en te besparen op energiekosten. Je kunt ook overwegen om dakisolatie toe te voegen om de energie-efficiëntie van je huis te verbeteren.

dak vervangen

Wat kost dakbedekking vervangen?

De kosten voor het vervangen van dakbedekking kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type dakbedekking, de omvang van het dak en het tarief van het dakdekkersbedrijf. Hier zijn enkele richtlijnen:

 • Bitumen dakbedekking kost doorgaans tussen de €70,- en €90,- per vierkante meter, met een levensduur van 20 tot 25 jaar.
 • EPDM dakbedekking heeft een prijsrange van €95,- tot €120,- per vierkante meter en een levensduur van 35 tot 40 jaar.
 • PVC-dakbedekking kost gemiddeld tussen de €75,- en €95,- per vierkante meter en heeft een levensduur van 20 tot 25 jaar.
 • Voor een groendak liggen de kosten meestal tussen de €60,- en €65,- per vierkante meter, met een levensduur van 55 tot 60 jaar.

Voor hellende daken zijn er verschillende opties, zoals betondakpannen, kleidakpannen, leien, riet, aluminium, koper en zink, elk met hun eigen prijs en levensduur.

Voordelen van nieuwe dakbedekking

Het vervangen van je dakbedekking biedt tal van voordelen, waaronder:

 • Een frisse uitstraling van je dak en een verbetering van de algehele uitstraling van je huis.
 • Een langere levensduur van je dak, wat betekent dat je nog vele jaren van bescherming kunt genieten.
 • Een verhoogde waarde van je woning, wat van pas kan komen als je ooit besluit te verkopen.
 • Besparingen op energiekosten, vooral als je nieuwe dakbedekking combineert met isolatie of zonnepanelen.
 • Het voorkomen van lekkages en dure reparaties in de toekomst.

Dus, als je merkt dat je dak tekenen van ouderdom begint te vertonen, is het verstandig om onmiddellijk actie te ondernemen. Schakel een professioneel dakdekkersbedrijf in voor een grondige inspectie en advies over de beste stappen om je dak in topconditie te houden. Je dak is tenslotte een van de belangrijkste elementen van je huis en verdient de nodige zorg en aandacht.

Meggie Houben

Meggie Houben

Hallo, ik ben Meggie! In 2012 ben ik afgestudeerd van hogeschool Zuyd, waar ik de opleiding interieurdesign heb gedaan. Ik heb een passie voor het tot leven brengen van een ruimte. Of dat nu een winkelruimte, een woonkamer of een badkamer is! Daarnaast schrijf ik veel om anderen te inspireren. Dit doe ik ook online! Tijdens mijn carrière heb ik geleerd om verschillende tools in te zetten om producten en ideeën tot leven te laten komen op websites. Ik ben ook een alleenstaande moeder van 2 stoere jongens! Joeri (5) en Casper (3). Zij hebben mij geïnspireerd om op betertarief.nl de allerbeste prijsjes te zoeken voor alledaagse huis, tuin en keuken middelen, accessoires en gadgets die het leven leuker en makkelijker maken!