Sinds de prehistorie hebben de mensen een fascinatie voor vuur. Er zijn hele culten en godsdiensten rond ontstaan. En nog steeds trekken mensen tijdens de zomermaanden naar open plekken, en feesten er rond een kampvuur. In januari trekken de kerstboomverbrandingen duizenden toeschouwers.

Open vuur in onze woning

Dat open vuur vind je ook terug in onze moderne woningen. Hoe kouder de streek, hoe meer woningen een open haard hebben. Ook in meer rurale gebieden zijn er meer huizen met een open haard dan in de steden. Dat laatste heeft vooral met praktische overwegingen te maken. Midden in de stad is het dikwijls moeilijker om hout op te slaan, of moet het hout de trap opgesjouwd worden.

In de stad zal je eerder een bio-ethanol haard of een elektrische haard aantreffen. Deze oplossingen komen het dichtste bij de gezelligheid van een houtkachel bij jouw woning, je kunt de vlammen zien dansen. Het knetteren van hout is er niet, maar aan de andere kant is het wel veiliger. En dat kan in oudere huizen met planken vloeren toch ook doorslaggevend zijn. Uit een open haard kunnen gensters op de vloer terecht komen, en dat kan voor problemen zorgen.

Voordelen van een open haard in je huis

  • Wanneer er een stroomonderbreking is kun je met een open haard nog altijd voor verwarming zorgen.
  • De gezelligheid van een houtkachel is toch zeker de grootste troef. Winterse avonden worden aangenaam met de dansende vlammen en het geknetter van het hout.
  • Een gaskachel of een houtkachel kost meer dan een open haard.
  • Wil je duurzamer verwarmen kun je een open haard gemakkelijk ombouwen tot een inzethaard. Die zal veel minder energie nodig hebben om een groter warmterendement te geven.

Nadelen van een open haard

  • Stoken met hout zorgt voor assen en stof. Je moet er rekening mee houden dat er een dagelijkse taak bijkomt bij het poetsen. Dat is iets wat je helemaal niet hebt bij het gebruik van een bio-ethanol of een elektrische haard.
  • Een houtkachel is geen energievriendelijke manier van verwarmen. De haard geeft alleen stralingswarmte, en je moet er vlak bij zitten om van de warmte te genieten. Een convectiekachel is hiervoor een betere oplossing.
  • Het hout moet naar binnen gehaald worden. Dat is een vervelend klusje dat wel eens wordt doorgeschoven aan andere huisgenoten. Je moet ook voldoende opslagruimte hebben om de houtvoorraad op te slaan.
  • Het brandgevaar is een factor waar je toch rekening mee moet houden. Een scherm voor de haard is daarvoor een oplossing. Het nadeel hierbij is dat je de warmte door de schouw jaagt. Behalve energieverlies kan het ook een schouwbrand veroorzaken.

Kies je voor een open haard?

Gezelligheid bij je eigen haard in jouw woning is goud waard. En dat is ook de belangrijkste drijfveer om een open haard in je huis te plaatsen. Maar voor je beslist kun je beter de pro en de contra’s van een haard op een rijtje zetten. Het zal latere teleurstellingen vermijden.

Bekijk ook:

Lees ook:  Je huis groen maken doe je zo!
Meggie Houben

Meggie Houben

Hallo, ik ben Meggie! In 2012 ben ik afgestudeerd van hogeschool Zuyd, waar ik de opleiding interieurdesign heb gedaan. Ik heb een passie voor het tot leven brengen van een ruimte. Of dat nu een winkelruimte, een woonkamer of een badkamer is! Daarnaast schrijf ik veel om anderen te inspireren. Dit doe ik ook online! Tijdens mijn carrière heb ik geleerd om verschillende tools in te zetten om producten en ideeën tot leven te laten komen op websites. Ik ben ook een alleenstaande moeder van 2 stoere jongens! Joeri (5) en Casper (3). Zij hebben mij geïnspireerd om op betertarief.nl de allerbeste prijsjes te zoeken voor alledaagse huis, tuin en keuken middelen, accessoires en gadgets die het leven leuker en makkelijker maken!