Heb je een klein huis? Waarschijnlijk heb je dan ook maar een kleine woonkamer. En grote kans dat je ook nog eens meer kwijt moet deze woonkamer dan alleen een bank, bijvoorbeeld een eettafel. Sta jij met je handen in het haar, omdat een klein huis inrichten niet lukt? Dat is nergens voor nodig! In deze blog geven wij je een aantal tips voor een kleine woonkamer. Met die tips kun jij gemakkelijk een kleine ruimte inrichten waarin je toch van alles kwijt kunt.

Klein huis inrichten

Analyseer de ruimte

Als je een kleine woonkamer hebt, dan zijn er een aantal basisregels die je kunt toepassen bij een kleine ruimte inrichten. Je begint met het analyseren van de ruimte. Probeer goed te kijken en te ontdekken wat de werkelijke ruimte misschien nog zelfs kleiner maakt. Komt er weinig licht binnen of ligt er een donkere vloer in de kamer? Dit zijn allemaal factoren die de ruimte nog kleiner kunnen laten lijken. Is het nou zo dat er weinig licht binnenkomt, hang dat niet donkere en constant verduisterende raamdecoratie op. Dit houdt veel licht tegen gedurende de hele dag en maakt het dus nog kleiner.

Leg nadruk op de hoogte

Heb je een kleine woonkamer, maar wel een hoog plafond? Maak hier dan slim gebruik van een werk in de hoogte! Ga verticaal te werk en maak optimaal gebruik van je wanden. Hang bijvoorbeeld een smalle, hoge kast met een dun frame aan de muur. Nadruk leggen op de hoogte kun je ook bereiken door verticale lijnen aan te brengen op de muur. Dit kan met een gestreept behang, maar je kunt er ook voor kiezen om dit met verf te doen. Een andere manier om goed gebruik te maken van de hoogte is door lange, lichte gordijnen op te hangen. Het liefst vanaf volledig aan het plafond tot iets laten hangen op de vloer.

Klein huis inrichten

Meubilair

Een kleine ruimte inrichten kan zeker met grote meubels. Zolang je maar niet robuuste meubelstukken gaat plaatsen, zoals een grote houten kist als koffietafel bijvoorbeeld. Een hoekbank kun je prima kwijt in een kleine woonkamer. Kies dan liever niet voor een donkergrijze bank, maar een bank die gebroken wit of lichtroze is van kleur. Deze kleuren zorgen ervoor dat je het ruimtelijke gevoel vasthoudt. Wil je graag een kast kwijt in je woonkamer? Vermijd ook dan massieve houten kasten. Ga voor een open en lichte kast, bijvoorbeeld van metaal en glas en hang deze op aan de muur. Als meubels van de grond staan, dan oogt het alsof ze minder ruimte in beslag nemen. En het maakt het ook nog eens makkelijker met schoonmaken!

Moet je ook een eettafel plaatsen in de woonkamer? Werk dan met ronde vormen. Ronde vormen zijn veel zachter. Kies bijvoorbeeld voor een lichtkleurige ovalen eettafel die op smalle en ronde poten staat. Als je per se een grote eettafel wilt of nodig hebt, koop dan een eventueel een eettafel die je voor een deel kunt inklappen. Zo heb je wanneer het nodig is plaats voor visite, maar wanneer dit niet hoeft ook genoeg ruimte in huis. Wees ook slim en koop veelzijdige meubels, zoals een bijzettafel met lade. Zo kun je zowel bovenop als in het tafeltje spullen kwijt. Werk je (vaak) vanuit huis en heb je geen extra kamer die je kunt gebruiken als werkkamer? Bevestig dan een plank aan de muur die je kunt inklappen. Da staat netjes en opgeruimd wanneer je niet aan het werk bent.

Lees ook:  Voordelen van een Douglas buitenkeuken

Lichte kleuren

Veel mensen denken dat een klein huis ook betekent dat elke muur in het huis stralend wit moet zijn om het ruimtelijk te houden. Maar dat is zeker niet nodig. Niet alle muren hoeven saai en wit te zijn. Natuurlijk moet je niet elke muur een donkere kleur geven, maar er zijn tegenwoordig genoeg zachte kleuren verkrijgbaar of kun je laten maken. Populaire lichte kleuren op dit moment zijn grijsgroen en beigetinten.

Klein huis inrichten

Less is more

Je voelt het misschien al aankomen: less is more. Als je al zo weinig ruimte hebt, ga dan niet volop spullen in je woonkamer plaatsen die je toch nooit gebruikt. Dit is alleen maar zonde. We snappen dat je misschien heel graag die ene stoel of die grote staande lamp wilt plaatsen, maar als je wilt genieten van de ruimte kun je dit beter niet doen.

Heb je nou geen kleine woonkamer of woning maar wil je toch meer tips over hoe jij jouw woonkamer kunt inrichten? Dan staat onze website boordevol met tips over woonkamer inrichten. Of ben je op zoek naar de laatste woontrends? Ook die hebben wij voor je klaarstaan!

Bekijk ook Ontdek het meubilair van Henders & Hazel

Meggie Houben

Meggie Houben

Hallo, ik ben Meggie! In 2012 ben ik afgestudeerd van hogeschool Zuyd, waar ik de opleiding interieurdesign heb gedaan. Ik heb een passie voor het tot leven brengen van een ruimte. Of dat nu een winkelruimte, een woonkamer of een badkamer is! Daarnaast schrijf ik veel om anderen te inspireren. Dit doe ik ook online! Tijdens mijn carrière heb ik geleerd om verschillende tools in te zetten om producten en ideeën tot leven te laten komen op websites. Ik ben ook een alleenstaande moeder van 2 stoere jongens! Joeri (5) en Casper (3). Zij hebben mij geïnspireerd om op betertarief.nl de allerbeste prijsjes te zoeken voor alledaagse huis, tuin en keuken middelen, accessoires en gadgets die het leven leuker en makkelijker maken!