De bouwsector bestaat uit veel verschillende banen, van architecten en ingenieurs tot metselaars en loodgieters. In deze blog bespreken we enkele van de verschillende vacatures in de bouw en welke vaardigheden en kwalificaties vereist zijn om succesvol te zijn in deze banen.

De beste vacatures in de bouw

Architect

Een architect is dagelijks bezig met het ontwerpen van gebouwen. Hij of zij werkt veel samen met klanten om hun wensen en behoeften in het gebouw te kunnen verwerken en moet dus beschikken over communicatieve vaardigheden. Een architect heeft meestal een diploma in de architectuur en is op de hoogte van de bouwvoorschriften.

 

Elektricien

Een elektricien is vooral bezig met het installeren van elektrische systemen binnen een gebouw. Ze hebben normaal gezien een diploma in de elektrotechniek en worden vaak ook geacht om in een team te kunnen werken. Uiteraard moet een elektricien nauwkeurig kunnen werken en waar nodig ook onderhoud uit kunnen voeren.

 

Loodgieter

Loodgieters zijn verantwoordelijk voor het installeren en onderhouden van sanitair en verwarmingssystemen in gebouwen en andere structuren. Ze installeren leidingen, kranen en andere apparatuur. Ze voeren verder regelmatig onderhoud en reparaties uit om ervoor te zorgen dat systemen veilig en efficiënt blijven werken. Loodgieters moeten een diploma hebben in de loodgieterij of een vergelijkbaar vakgebied en bekend zijn met de relevante codes en voorschriften.

 

Timmerman

Een timmerman is verantwoordelijk voor het bouwen en repareren van houten structuren, zoals ramen, deuren en kozijnen. Ze werken samen met andere mensen in de bouw om ervoor te zorgen dat houten structuren veilig en efficiënt zijn en voldoen aan de specificaties van het project. Timmermannen moeten ervaren zijn in het lezen van bouwtekeningen en in staat zijn om nauwkeurig te werken met hand- en elektrisch gereedschap. Ze moeten ook fysiek in staat zijn om langdurig te staan ​​en te werken met zware materialen.

 

Metselaar

Metselaars zijn verantwoordelijk voor het bouwen en repareren van muren, funderingen en andere structuren met behulp van bakstenen, stenen en betonblokken. Ze werken samen met andere medewerkers om ervoor te zorgen dat het metselwerk veilig en efficiënt verloopt. Metselaars moeten in staat zijn om nauwkeurig te werken met handgereedschap. Zij zijn degene die het fysiek zwaarste werk doen en het gebouw daadwerkelijk bouwen. Het is fysiek zwaar werk en er komen dan ook zeker risico’s bij kijken

projectleider civiel

Lees ook 3 tips voor een natuurlijke slaapkamer

Projectleider Civiel

Een projectleider civiel is verantwoordelijk voor het leiden van projecten op het gebied van civiele techniek, waaronder wegenbouw, bruggenbouw en waterbouw. Ze werken samen met ingenieurs, aannemers en andere bouwprofessionals om ervoor te zorgen dat projecten worden voltooid binnen de gestelde tijd en binnen het budget. Een projectleider civiel moet een diploma hebben in de civiele techniek of een vergelijkbaar vakgebied en beschikken over uitstekende leiderschaps- en communicatieve vaardigheden. Ze moeten in staat zijn om complexe problemen op te lossen en te werken onder druk, hier komt dan ook vaak een leuk salaris bij kijken. Is dit nou iets voor jou? Bekijk dan deze vacature projectleider civiel.

Lees ook:  Je huis zelf upgraden

 

Bouwinspecteur

Een bouwinspecteur of bouwplantoetser is verantwoordelijk voor het uitvoeren van inspecties van bouwprojecten om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de relevante bouwvoorschriften en -normen. Ze inspecteren gebouwen en andere structuren op naleving van de vereiste veiligheidsvoorschriften en zorgen ervoor dat het werk van aannemers en bouwprofessionals van hoge kwaliteit is. Bouwinspecteurs moeten ervaren zijn in de bouwsector en bekend zijn met de relevante codes en voorschriften. Ze moeten ook beschikken over uitstekende communicatieve vaardigheden en het vermogen om onafhankelijk te werken.

 

Kortom: er dus veel verschillende banen binnen de bouw. De een iets meer fysiek gericht, de ander meer communicatief gericht. Voor iedereen is er dus wel iets wils in deze sector, die dringend op zoek is naar nieuwe medewerkers. Lijkt jouw juist design en interieur interessanter? Lees dan deze blog.

Meggie Houben

Meggie Houben

Hallo, ik ben Meggie! In 2012 ben ik afgestudeerd van hogeschool Zuyd, waar ik de opleiding interieurdesign heb gedaan. Ik heb een passie voor het tot leven brengen van een ruimte. Of dat nu een winkelruimte, een woonkamer of een badkamer is! Daarnaast schrijf ik veel om anderen te inspireren. Dit doe ik ook online! Tijdens mijn carrière heb ik geleerd om verschillende tools in te zetten om producten en ideeën tot leven te laten komen op websites. Ik ben ook een alleenstaande moeder van 2 stoere jongens! Joeri (5) en Casper (3). Zij hebben mij geïnspireerd om op betertarief.nl de allerbeste prijsjes te zoeken voor alledaagse huis, tuin en keuken middelen, accessoires en gadgets die het leven leuker en makkelijker maken!