Heb jij nu mos groeien in je gazon en wil jij er vanaf? Dan is het erg belangrijk om achter de oorzaak van de groei te komen. Zolang je niet weet waarom er mos kan groeien waar je het niet wilt hebben, zal het namelijk gegarandeerd terug blijven komen, ook al verwijder je het tijdelijk. Gras is als het ware altijd in competitie met mos. Als je een sterk gazon hebt en er goed voor zorgt, kan je het gras een handje helpen in het winnen van de strijd.

Waardoor ontstaat mos?

Mos ontstaat vaak door een combinatie van vochtige, schaduwrijke plekken en een verzwakt grasveld. Vooral in gebieden die weinig zonlicht krijgen, zoals onder bomen of naast gebouwen en waar de grond lang vochtig blijft kan het groeien. Bovendien kan te kort maaien, vooral in de herfst, ertoe leiden dat je gras zijn beschermende toplaag verliest en daarmee vatbaarder wordt voor mos. Een zure bodem creëert ook de perfecte omstandigheden voor mos omdat gras moeite heeft om goed te groeien in zure en compacte grond.

De drainage

Nu is de vraag: hoe krijg je die vochtige plekken uit jouw gazon en hoe weet je ten eerste of je vochtige plekken hebt? Het antwoord is simpel. Blijft het water op bepaalde plekken in de tuin lang staan ​​na een hevige regenbui? Dit zijn tekenen van slechte drainage. In het voorjaar zijn de meeste gazons nat, maar als het water zich ophoopt en lange tijd op delen van het gazon blijft staan, wordt het slecht afgevoerd. De reden kan bijvoorbeeld een oneffen ondergrond zijn, of dat de tuin uit compacte kleigrond bestaat. Om een goede drainage te bewerkstelligen, moet je meerdere keren per jaar topdressen. Bij ernstige problemen met graszoden kan het nodig zijn om drainagebuizen of greppels aan te leggen.

Bewatering: Als het water eenmaal goed wegloopt, geef het gras dan water tijdens langere droge perioden. Dit helpt tegen een geel en dof gazon tijdens hete en droge zomers. Een gezond gazon met dicht en groen gras is de beste manier om mos tussen het gras tegen te gaan.

De kwaliteit van het gras verbeten

Het gras regelmatig bemesten is de sleutel tot het oplossen van veel van de problemen die zich bij gazons voordoen. Een tekort aan voedingsstoffen leidt ertoe dat het gras minder competitief wordt, iets waar het mos snel van zal profiteren. Door bemesting wordt het gras dichter en groener, en concurreert het beter met het mos en ook met onkruid. Een andere manier om het gazon te verbeteren is door het regelmatig te maaien. Hoe vaker je het gazon maait met degelijke grasmaaiers, hoe dichter het wordt en hoe moeilijker het zal zijn voor het mos om te overleven. Bijna niets kan zo goed tegen veelvuldig maaien als gras.

Kalk tegen een lage PH-waarde: Als de grond chemisch zuur is, oftewel een lage pH-waarde heeft, zal het mos ook beter gedijen dan het gras. Je kunt dit verhelpen door het gazon te kalken. Houd er echter rekening mee dat er ook bepaalde mossoorten zijn die juist bij hoge PH-waarden gedijen. Kalken kun je in principe op elk moment van het seizoen doen. Vermijd echter dat je het gazon tegelijkertijd bekalkt en bemest.

Lees ook:  Zo maak je jouw tuin nog gezelliger in de herfst

Mos verwijderen door te verticuteren

Je kunt het gazon ook gewoon verticuteren. Je snijdt met deze techniek namelijk wortels van mos en de viltlaag van dode grassen en onkruid door. Eigenlijk heb je twee opties. Handmatig doen met een verticuteerhark of machinaal met een verticuteermachine, waarbij de messen ongeveer 1 cm diep in de grond dringen. Hierna moet je de resten weghalen met een gewone hark. Het is ook een goed idee om na het verticuteren kalk te strooien. Dit bevordert de opname van zuurstof en voedingsstoffen en zo zullen de graswortels sterker worden.

Verticuteer je gazon 1 of 2 keer per jaar, idealiter in de maanden maart en april. Je kunt het ook een tweede keer doen in augustus, september of oktober. Heb jij ook mos tussen het gras? Dan weet je nu in ieder geval wat je te doen staat!

Meggie Houben

Meggie Houben

Hallo, ik ben Meggie! In 2012 ben ik afgestudeerd van hogeschool Zuyd, waar ik de opleiding interieurdesign heb gedaan. Ik heb een passie voor het tot leven brengen van een ruimte. Of dat nu een winkelruimte, een woonkamer of een badkamer is! Daarnaast schrijf ik veel om anderen te inspireren. Dit doe ik ook online! Tijdens mijn carrière heb ik geleerd om verschillende tools in te zetten om producten en ideeën tot leven te laten komen op websites. Ik ben ook een alleenstaande moeder van 2 stoere jongens! Joeri (5) en Casper (3). Zij hebben mij geïnspireerd om op betertarief.nl de allerbeste prijsjes te zoeken voor alledaagse huis, tuin en keuken middelen, accessoires en gadgets die het leven leuker en makkelijker maken!