Het lijkt hip, trendy en helemaal van deze tijd. Maar niks is minder waar. Kalkverf is een eeuwenoud product. In de tijd van de Romeinen werd de verf al gebruikt voor de prachtige huizen en paleizen die ze toen hadden. Tegenwoordig wordt het gezien als een luxe om een muur te hebben met kalkverf. Dit terwijl je voor één euro per liter heel goed kalkverf zelf kunt maken.

Het hoeft dus helemaal niet duur te zijn om die unieke oude afwerking te hebben in je eigen huis. Het kost misschien iets meer tijd, maar de voldoening achteraf is ook groter. Zeker wanneer je de reacties hoort van iedereen die op bezoek komt en vraagt hoe je die muur zo mooi hebt gekregen.

etalagemateriaal

Onnatuurlijk en chemisch

De verf van tegenwoordig is helaas niet zo heel goed voor het milieu, maar ook niet echt voor je huis. De verf is vaak waterafstotend, wat wordt gezien als een groot voordeel. Eigenlijk is het heel slecht voor de muren van je huis. Het betekent namelijk dat de muur minder kans heeft om nat te worden. Dit heeft gevolgen voor het vocht wat in de muur zit en er niet uit kan. Het maakt namelijk niet uit wat je doet, er zal altijd vocht komen in je muren.

Kalkverf is een natuurlijk product en ademt, zoals ze dat noemen. Dit betekent dat het vocht dat in de muren zit naar buiten kan en verdampt. Hierdoor heb je minder tot geen kans op schimmels en andere narigheden in je huis. Dit zorgt weer voor een gezonde leefomgeving.

etalagemateriaal

Een goede voorbereiding is het halve werk

Kalkverf zal niet direct op elke muur hechten, het heeft namelijk een ruwe ondergrond nodig. Leemstuc en cementstuc is poreuze ondergrond waar klakverf goed op hecht. Heb je een gladde muur? Dan heb je een voorstrijk nodig om de muur poreuze te maken. De kalkverf zorgt er uiteindelijk voor dat kleine oneffenheden in de muur worden weggewerkt voor een mooi egaal resultaat. Bij het maken van de verf kijk je naar de consistentie van de verf.

Het is namelijk een beetje op gevoel hoe je het moet maken. Gelukkig zijn er wel vele tutorials te vinden op het internet. Waar je een beetje op moet letten is dat de verf een beetje eruit ziet als yoghurt. Dit is dan het makkelijkst aan te brengen met een blokkwast.

etalagemateriaal

Werken met ecologische producten

Of je het nu gebruikt in je huis, op het werk of als etalagemateriaal. Werken met ecologische producten kan aardig wat duurder uitvallen. Dit is echter wanneer je het koopt in de winkel. Wanneer je het namelijk zelf maakt, dan kost het alleen veel tijd. Maar dan kun je wel voor weinig geld een ontzettend mooie en unieke muur creëren waar je jarenlang van kunt genieten. Plus doordat het ademt zorg je er ook voor dat je huis langer mee gaat.

bekijk ook 

Lees ook:  Hoe creëer je een boho chic stijl in huis
Meggie Houben

Meggie Houben

Hallo, ik ben Meggie! In 2012 ben ik afgestudeerd van hogeschool Zuyd, waar ik de opleiding interieurdesign heb gedaan. Ik heb een passie voor het tot leven brengen van een ruimte. Of dat nu een winkelruimte, een woonkamer of een badkamer is! Daarnaast schrijf ik veel om anderen te inspireren. Dit doe ik ook online! Tijdens mijn carrière heb ik geleerd om verschillende tools in te zetten om producten en ideeën tot leven te laten komen op websites. Ik ben ook een alleenstaande moeder van 2 stoere jongens! Joeri (5) en Casper (3). Zij hebben mij geïnspireerd om op betertarief.nl de allerbeste prijsjes te zoeken voor alledaagse huis, tuin en keuken middelen, accessoires en gadgets die het leven leuker en makkelijker maken!

Leave a Reply