Sinds 28 juli 1953 mogen inwoners van Limburg de Limburgse vlag voeren. Deze vlag, die bestaat uit een rode leeuw op een achtergrond van horizontale banen van wit, blauw en geel, draagt een rijke geschiedenis met zich mee. Het zou dus zonde zijn als deze historie teniet gedaan zou worden door de vlag niet te voeren. Daarom is het voor iedere trotse Limburger een noodzakelijkheid om de vlag in de vlaggenmast op te hangen.

vlaggenmast

De geschiedenis van de vlag van Limburg

De vlag werd door de architect Louis Maris uit Maastricht ontworpen tijdens de Tweede Wereldoorlog. In dit oorspronkelijke ontwerp was de onderste baan van de vlag niet geel, maar wit.

Voor het ontwerp van Maris, waren er ook nog een tal van andere ontwerpen, zoals die voorgesteld door de Gedeputeerde Staten, waarin ook de kleur zwart zat.

Dit design werd geweigerd vanwege het feit dat er niks typisch Limburgs was aan de vlag. Daarop had een hoge pief, genaamd Bisschop van Gils, een antwoord: hij includeerde in zijn ontwerp de rode leeuw, met op de achtergrond een kruis over de hele vlag.

Dit ontwerp werd ook afgewezen, maar legde al wel een goede basis voor volgende ontwerpen. Op 28 juli 1953 werd het ontwerp van Maris officieel gekozen door de Provinciale Staten.

Toch gaat het verhaal iets verder terug dan de Tweede Wereldoorlog. In de 19e eeuw was het Hertogdom Limburg nog een lid van de Duitse Bond en droeg het een rood-witte vlag.

Toen de Duitse Bond werd ontbonden in 1885 werd deze vlag officieel aangevraagd als provincievlag. De Nederlandse regering besloot destijds dat de vlag verboden was en niet formeel gebruikt mocht worden.

limburgse vlag

De symboliek achter het ontwerp van de vlag

Maar wat betekenen de kleuren in de Limburgse vlag nu precies? En wat is de symboliek van de rode leeuw? De kleuren wit en rood zijn ontleend van de vlag die het Hertogdom Limburg informeel droeg toen het lid was van de Duitse Bond. Het blauw staat symbool voor de rivier de Maas en het geel komt van de heuvels van Zuid-Limburg. De rode leeuw zelf symboliseert het geheel van Limburg, met een kroon op het hoofd en een dubbele staart.

limburgse vlag

Wanneer mag de vlag gevoerd worden

Iedereen mag de Limburgse vlag voeren onder enkele voorwaarden. Allereerst mag de vlag niet worden versierd met decoraties of andere dingen. Ten tweede mag de vlag niet hangen of worden gehesen als de zon niet op is. Hierbij is de uitzondering dat de vlag wel ’s avonds mag hangen, als er genoeg verlichting is om de kleuren duidelijk te kunnen zien. De laatste regel is dat de vlag nooit de grond mag raken en niet het verkeer mag hinderen. Daarom is het dus de bedoeling dat de vlaggenstok van een goede lengte is.

bekijk ook Hoe creëer je een boho chic stijl in huis

Lees ook:  Welke bijzondere woningen staan er te koop?
Meggie Houben

Meggie Houben

Hallo, ik ben Meggie! In 2012 ben ik afgestudeerd van hogeschool Zuyd, waar ik de opleiding interieurdesign heb gedaan. Ik heb een passie voor het tot leven brengen van een ruimte. Of dat nu een winkelruimte, een woonkamer of een badkamer is! Daarnaast schrijf ik veel om anderen te inspireren. Dit doe ik ook online! Tijdens mijn carrière heb ik geleerd om verschillende tools in te zetten om producten en ideeën tot leven te laten komen op websites. Ik ben ook een alleenstaande moeder van 2 stoere jongens! Joeri (5) en Casper (3). Zij hebben mij geïnspireerd om op betertarief.nl de allerbeste prijsjes te zoeken voor alledaagse huis, tuin en keuken middelen, accessoires en gadgets die het leven leuker en makkelijker maken!