Het kan zijn dat je denkt dat jij alleen het verschil niet kunt maken voor een beter milieu. Als iedereen op deze manier denkt gaat het inderdaad niet lukken. Daarom is het juist goed als jij wél het verschil probeert te maken op het gebied van een duurzamer leven. Door het goede voorbeeld te geven kun je namelijk veel mensen inspireren om hetzelfde te doen. Zo kun je dus als het ware een kettingreactie veroorzaken waardoor je dus wel het verschil in je eentje kunt maken.

regenwater opvangen

Probeer te consuminderen om duurzamer te leven

Het is verstandig om je bij iedere aankoop goed te bedenken of je het product wel écht nodig hebt op dat moment. Onnodige producten kopen is zonde omdat ieder product natuurlijk energie en materiaal kost om te maken. Door alleen iets nieuws te kopen op het moment dat je het echt nodig hebt weet je zeker dat je het milieu niet onnodig vervuilt met jouw aankopen.

consumeren

Eet minder vlees en vis

Het eten van vlees en vis heeft een grote impact op het milieu. De vleesindustrie is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor een grote hoeveelheid aan CO2-uistoot. Als iedereen al eens een paar dagen in de week minder vlees eet, dan zou er al een stuk minder CO2 worden uitgestoten. Minder vlees eten hoeft overigens helemaal niet lastig te zijn. Tegenwoordig is er namelijk in vrijwel iedere supermarkt een ruim aanbod aan vleesvervangers die vaak niet van echt vlees te onderscheiden zijn.

regenwater opvangen

Regenwater opvangen

Het opvangen van regenwater is handig voor jezelf en ook nog eens milieuvriendelijk. Het opgevangen regenwater kun je namelijk voor een hoop verschillende dingen gebruiken waardoor je geen water uit de kraan nodig hebt. Zo kun je het opgevangen regenwater gebruiken voor het onderhouden van je tuin. Maar je kunt er ook de was mee doen of het gebruiken voor andere huishoudelijke taken. Je hebt dan dus minder gezuiverd water uit de kraan nodig waardoor je goed bezig bent voor het milieu. Om drinkwater uit de kraan te produceren is namelijk veel energie en tijd nodig wat negatief voor het milieu is. Door minder kraanwater te gebruiken draag je dus bij aan een beter milieu.

Energie besparen door duurzamer leven

Naast regenwater opvangen is energie besparen ook een goede manier om duurzamer te leven. Als je energie gebruikt dan komt er namelijk CO2 vrij. Een grote hoeveelheid aan CO2 in de lucht leidt tot het broeikaseffect. Daarnaast komt er niet alleen maar CO2 vrij bij het verbruiken van energie maar ook andere schadelijke stoffen. Energie besparen is dus gunstig voor het milieu, maar hoe doe je dat? Allereerst is het verstandig om te na te gaan welke dingen allemaal stroom verbruiken in je huis. Probeer er vervolgens op te letten dat je deze dingen uitschakelt op het moment dat je deze niet gebruikt. Let bijvoorbeeld ook op het uitdoen van lampen nadat je een kamer uitloopt.

Bekijk ook:

Lees ook:  De lekkerste drankjes voor een housewarming
Meggie Houben

Meggie Houben

Hallo, ik ben Meggie! In 2012 ben ik afgestudeerd van hogeschool Zuyd, waar ik de opleiding interieurdesign heb gedaan. Ik heb een passie voor het tot leven brengen van een ruimte. Of dat nu een winkelruimte, een woonkamer of een badkamer is! Daarnaast schrijf ik veel om anderen te inspireren. Dit doe ik ook online! Tijdens mijn carrière heb ik geleerd om verschillende tools in te zetten om producten en ideeën tot leven te laten komen op websites. Ik ben ook een alleenstaande moeder van 2 stoere jongens! Joeri (5) en Casper (3). Zij hebben mij geïnspireerd om op betertarief.nl de allerbeste prijsjes te zoeken voor alledaagse huis, tuin en keuken middelen, accessoires en gadgets die het leven leuker en makkelijker maken!