Het is eindelijk zo ver: je droomt al weken, maanden misschien zelfs jaren over deze dag en je gaat het eindelijk doen. Je gaat een kavel kopen! We laten je nog even dromen, want zo meteen gaan we in op de échte zaken. Je hebt namelijk een leeg stuk grond gekocht waar het een en ander op moet gaan gebeuren. Geen zorgen, je hoeft niet te gaan stressen. We gaan je een paar tips en tricks geven om op te letten, zodat jij weet waar je op moet letten tijdens dit avontuur! Dus ben jij iemand die een mooi stuk grond op zijn of haar naam heeft staan of op hun naam gaat zetten? Dan ben je op de juiste plek voor de juiste informatie!

Kavel grondprijs per m²

De prijzen verschillen per provincie. Dit heeft er mee te maken dat sommige provincies in Nederland een hogere prijs hebben dan andere provincies. Voor deze cijfers citeren wij ITX, die onderzoek hebben gedaan bij meer dan 400 gemeentes in Nederland. Daarbij zijn kavels van alle grootte meegenomen gebaseerd op de beschikbare data, om zo een zo’n representatief mogelijk voorbeeld te kunnen geven. Vervolgens is de volgende lijst er uit gekomen om antwoord te geven op de vraag: wat is de kavel grondprijs per m²?

Limburg € 235,-
Noord-Brabant € 381,-
Zeeland € 275,-
Zuid-Holland € 532,-
Noord-Holland € 555.-
Gelderland € 378,-
Drenthe € 209,-
Friesland € 229,-
Overijssel € 314,-
Utrecht € 539,-
Flevoland € 314,-
Groningen € 165,-

 

Hier moet bij vermeld worden dat deze cijfers uit 2019 komen (ITX Bouwconsult, 2020) en de meest recente cijfers zijn die ook accuraat zijn onderzocht. Bovenstaande prijzen zijn inclusief BTW! De prijs van een kavel wordt berekend door een gemeente zelf, weet dus dat onderstaande prijzen kunnen variëren. Gemeenten gebruiken een rekenvoorbeeld om de prijs te berekenen die vergeleken kan worden met het belastingstelsel. Alleen in plaats van een inkomen heb je een aantal vierkante meter. De precieze prijzen kunnen variëren, maar ga ervan uit dat de kavelgrootte grondprijs per m² als volgt verdeeld wordt in de ‘belastingschaal’ (exclusief btw):

De grootte van de kavel Grondprijs per m² (ongeveer)
Tot 650 m² € 300,-
650 m² – 1000 m² € 250,-
1000 m² – 1500 m² € 150,-
1500 m² – 2000 m² € 75,-
2000 m² – 2500 m² € 10,-

 

Alles wat boven de laatst genoemde grens valt, valt onder een speciale regeling. Doe hiervoor navraag bij je specifieke gemeente. Nogmaals, bovenstaande prijzen voor grondprijs per m² zijn een algehele schatting, dit zal verschillen per gemeente.

bouwkavel kopen en dan

Waar moet je op letten bij een vrij kavel kopen?

Je bent dus van plan om je eigen bouwkavel te kopen en dan? Het is ongelooflijk belangrijk om te kijken of een grond daadwerkelijk klaar is om op te bouwen. Denk er dus aan om groenvoorzieningen die mogelijkerwijs in de weg kunnen staan te verwijderen, de grond gelijk te maken en zorgen dat de nutsvoorzieningen die aangesloten moeten worden aanwezig zijn! Heb je dit? Dan is je grond bouw klaar!

Lees ook:  Het inrichten van een beautykamer

Daarnaast moet je je aan iets belangrijks houden, namelijk het programma van Eisen. Je krijgt een vrijhoudend recht wanneer je een kavel koopt, maar dit betekent niet dat je mag doen wat je wilt op deze grond. De eisen van dit programma vind je in de voorgaande link. Daarnaast gaan we in dit artikel er van uit dat dit gaat om een woonbestemming kavel. Ben je van plan een werkbestemming, agrarische bestemming of woonwerkbestemming te maken van de kavel die je gaat kopen? Dan gelden mogelijk bijkomende regels en/of eisen.

Hoe deel je je huis in?

Dit is een ongelooflijk belangrijke stap nadat je de vraag hebt gesteld ‘ik ga een bouwkavel kopen en dan?’. Bij het indelen van je huis kies je namelijk hoeveel slaapkamers je hebt, wat doe je qua badkamer of badkamers, de grootte, waar komen kamers. Elk klein detail moet je goed over nadenken. Wij raden aan om een simpel trucje te gebruiken: maak een prioriteiten lijstje. Wat vind je belangrijk? Heb je liever een veranda om van te dromen of ga je voor een hemelse badkamer? Zorg er voor dat je duidelijk voor ogen hebt waar je prioriteiten liggen wanneer je een kavel gaat kopen!

bouwkavel kopen en dan

Kijk de bouwvoorschriften na

Elke gemeente heeft andere bouwvoorschriften, vraag deze na bij een lokaal loket. We raden aan deze niet online op te zoeken bij een site die niet direct van de gemeente zelf is, om zo geen risico te nemen. Dingen die in bouwschriften kunnen staan zijn:

  • Wat mag ik bouwen?
  • Zijn er richtlijnen voor bouwstijl, inhoud, oppervlakte, nokhoogte etc.?
  • Moet ik een bepaald type woning bouwen?
  • Mag ik verkopen wanneer ik wil?

Daarnaast is het goed om meteen de bouwbestemming op te vragen, hierdoor weet je zeker wat er zowel nu als in de toekomst op gebouwd mag worden. Met bovenstaande informatie en tips weet je in ieder geval zeker dat het gehele proces van een bouwkavel verbouwen goed zal verlopen.

Meggie Houben

Meggie Houben

Hallo, ik ben Meggie! In 2012 ben ik afgestudeerd van hogeschool Zuyd, waar ik de opleiding interieurdesign heb gedaan. Ik heb een passie voor het tot leven brengen van een ruimte. Of dat nu een winkelruimte, een woonkamer of een badkamer is! Daarnaast schrijf ik veel om anderen te inspireren. Dit doe ik ook online! Tijdens mijn carrière heb ik geleerd om verschillende tools in te zetten om producten en ideeën tot leven te laten komen op websites. Ik ben ook een alleenstaande moeder van 2 stoere jongens! Joeri (5) en Casper (3). Zij hebben mij geïnspireerd om op betertarief.nl de allerbeste prijsjes te zoeken voor alledaagse huis, tuin en keuken middelen, accessoires en gadgets die het leven leuker en makkelijker maken!